După câteva zile foarte dulci am decis să reduc puțin cantitatea de zahăr rafinat pe care o consum și să pregătesc o serie de deserturi mai sănătoase.
Prima rețetă din această serie e checul cu mere și caramel vegan. O prăjitură densă și însiropată cu un gust subtil de mere, acoperită cu o ploaie de semințe și nuci și servită cu un caramel vegan, care este la fel de gustos ca rețeta clasică, dar cu mult mai puține grăsimi. 🙂
Ingrediente:
Mod de preparare:
Preîncălzim cuptorul la 160˚C.
Amestecăm într-un bol ingredientele uscate : făină, zahăr, praf de copt, scorțișoară, nucșoară, stafide, merișoare.
Amestecăm într-un bol ingredientele umede : ouă, iaurtul, uleiul și merele.
Amestecăm ambele, până avem un aluat omogen și-l punem într-o tavă de chec cu dimensiunea de 14,5 cm x 22 cm, tapetată cu hârtie de copt.
Amestecăm semințele din topping și le presărăm peste chec, apăsând puțin ca să se lipească de aluat.
Coacem checul timp de 1 oră 50 minute - 2 ore. Îl testăm cu o scobitoare după 1 oră 20 minute, acesta trebuie să fie uscat dar să rămână puțin aluat pe scobitoare, ca la negrese.
Îl lăsăm să se răcească în tavă după care îl scoatem pe un grătar să se răcească complet.
Încălzim apa într-o crăticioară și o turnăm peste curmale. Le lăsăm 20-30 de minute la înmuiat.
Punem toate ingredientele într-un blender și le mixăm până obținem o pastă fină și cremoasă.
Servim caramelul lângă o felie de chec.
Checul și caramelul pot fi păstrate la frigider până la 5 zile. Asta dacă rezistă atâta timp !
Ingrediente
Indicații
Preîncălzim cuptorul la 160˚C.
Amestecăm într-un bol ingredientele uscate : făină, zahăr, praf de copt, scorțișoară, nucșoară, stafide, merișoare.
Amestecăm într-un bol ingredientele umede : ouă, iaurtul, uleiul și merele.
Amestecăm ambele, până avem un aluat omogen și-l punem într-o tavă de chec cu dimensiunea de 14,5 cm x 22 cm, tapetată cu hârtie de copt.
Amestecăm semințele din topping și le presărăm peste chec, apăsând puțin ca să se lipească de aluat.
Coacem checul timp de 1 oră 50 minute - 2 ore. Îl testăm cu o scobitoare după 1 oră 20 minute, acesta trebuie să fie uscat dar să rămână puțin aluat pe scobitoare, ca la negrese.
Îl lăsăm să se răcească în tavă după care îl scoatem pe un grătar să se răcească complet.
Încălzim apa într-o crăticioară și o turnăm peste curmale. Le lăsăm 20-30 de minute la înmuiat.
Punem toate ingredientele într-un blender și le mixăm până obținem o pastă fină și cremoasă.
Servim caramelul lângă o felie de chec.
Checul și caramelul pot fi păstrate la frigider până la 5 zile. Asta dacă rezistă atâta timp !