Pe data de 9 martie la noi în țară se sărbătoresc Cei 40 de micenici , iar gospodinele pregătesc mucenici sau cum li se mai spune în popor Sfințișori .
Aceștia sunt de 2 tipuri cei moldovenești cu aluat de cozonac , nucă și miere și cei muntenești pregătiți in apă cu miere , nucă și esențe.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Punem drojdia să se activeze cu puțin lapte si o linguriță de zahăr și se lasă așa câteva minute .
Într-un bol încăpător se adaugă făina , ouăle , zahărul și zahărul vanilat , drojdia activată, coaja de lămâie si esența .
Se amestecă ingredientele apoi se adaugă treptat laptele și se frământă iar apoi se aduagă treptat uleiul si se frământă până devine un aluat asemănător celui de cozonac , putin lipicios.
Aluatul format se pune intr-un bol si se lasă la loc călduț pentru aproximativ o oră.
Cât timp crește aluatul, pregătim siropul pentru insiroparea mucenicilor . Se pune apa la fiert cu zahărul până la dizolvarea completă a acestuia si apoi se adaugă esența și coaja de portocală și se mai lasă pe foc 2-3 minute .
Aluatul de mucenici a crescut foarte frumos și il vom scoate din bol și vom incepe să formăm mucenicii .
Se ia câte o bucată si de intinde pe blatul de lucru formând bastonașe lunguiețe , apoi formăm un melc până la jumatatea acestuia iar cu cealaltă se face acelasi lucru doar că în sens invers .
Se formează toti mucenicii în felul acesta , se ung cu gălbenuș de ou ,iar apoi se pun în tava tapetată cu hârtie de copt si se dau în cuptorul preîncălzit la 180° pentru aproximativ 20 de minute.
Peste mucenicii aproape răciți se adaugă din siropul pregătit anterior , călduț și acesta și asa se insiropează aceștia , apoi se ung cu miere si se dau prin nucă măcinată .
Ingrediente
Indicații
Punem drojdia să se activeze cu puțin lapte si o linguriță de zahăr și se lasă așa câteva minute .
Într-un bol încăpător se adaugă făina , ouăle , zahărul și zahărul vanilat , drojdia activată, coaja de lămâie si esența .
Se amestecă ingredientele apoi se adaugă treptat laptele și se frământă iar apoi se aduagă treptat uleiul si se frământă până devine un aluat asemănător celui de cozonac , putin lipicios.
Aluatul format se pune intr-un bol si se lasă la loc călduț pentru aproximativ o oră.
Cât timp crește aluatul, pregătim siropul pentru insiroparea mucenicilor . Se pune apa la fiert cu zahărul până la dizolvarea completă a acestuia si apoi se adaugă esența și coaja de portocală și se mai lasă pe foc 2-3 minute .
Aluatul de mucenici a crescut foarte frumos și il vom scoate din bol și vom incepe să formăm mucenicii .
Se ia câte o bucată si de intinde pe blatul de lucru formând bastonașe lunguiețe , apoi formăm un melc până la jumatatea acestuia iar cu cealaltă se face acelasi lucru doar că în sens invers .
Se formează toti mucenicii în felul acesta , se ung cu gălbenuș de ou ,iar apoi se pun în tava tapetată cu hârtie de copt si se dau în cuptorul preîncălzit la 180° pentru aproximativ 20 de minute.
Peste mucenicii aproape răciți se adaugă din siropul pregătit anterior , călduț și acesta și asa se insiropează aceștia , apoi se ung cu miere si se dau prin nucă măcinată .