Balmoșul este una din mancarurile de baza ale ciobanilor. Balmoșul este de multe ori confundată cu o banală mămăliga, dar are la bază tot alaiul, dar nu fierbe in apă ci în zer(sau jintuială).
Ingrediente:
Mod de preparare:
In primul rând vă spun că dacă nu aveți de unde lua zer, mai puteți înlocui cu smântâna mai usoara cât mai apoasa si in cazul meu tot smântână am folosit.
In cazul meu eu am folosit ceaunul, dar daca nu merge si intr-o oală înaltă puneți unul la topit, asezonat cu o linguriță de sare.
Apoi turnați deasupra zerul/smântâna si lăsați la fiert la foc mic.
Când începe să clocotească, turnați mălaiul treptat fără să facă cocoloase-ca pentru mămăliga.
Amestecați în continu pentru a nu forma crusta de cocoloase si lăsați la fiert pentru circa 15 minute.
Puneți cele două ouă si amestecați continuu, radeți brânză sau cașcavalul peste balmoșul care se formează în oală si amestecați temeinic.
Când începe să se desprindă de pe oală, mai lăsați 5 minute si dați la o parte de pe foc.
Se poate servi pe lângă o friptură sau se poate servi cu caș dulce fărămițat deasupra dar și cu lapte acru-covăsât din belșug.
Ingrediente
Indicații
In primul rând vă spun că dacă nu aveți de unde lua zer, mai puteți înlocui cu smântâna mai usoara cât mai apoasa si in cazul meu tot smântână am folosit.
In cazul meu eu am folosit ceaunul, dar daca nu merge si intr-o oală înaltă puneți unul la topit, asezonat cu o linguriță de sare.
Apoi turnați deasupra zerul/smântâna si lăsați la fiert la foc mic.
Când începe să clocotească, turnați mălaiul treptat fără să facă cocoloase-ca pentru mămăliga.
Amestecați în continu pentru a nu forma crusta de cocoloase si lăsați la fiert pentru circa 15 minute.
Puneți cele două ouă si amestecați continuu, radeți brânză sau cașcavalul peste balmoșul care se formează în oală si amestecați temeinic.
Când începe să se desprindă de pe oală, mai lăsați 5 minute si dați la o parte de pe foc.
Se poate servi pe lângă o friptură sau se poate servi cu caș dulce fărămițat deasupra dar și cu lapte acru-covăsât din belșug.