Contul meu

Ștrudel cu mărBy KUTTFantezia și bogăția combinațiilor inedite, așezate cu fast în farfuriile de porțelan ale restaurantelor elegante din capitala Austriei, dictează un stil aparte, specific vienez. Viena, cu grația ei elaborată și apetitul deschis pentru nou, este probabil singurul oraș din lume care a influențat un curent culinar distinct, cunoscut în lume drept bucătărie vieneză. Unul dintre cele mai populare deserturi vieneze este ștrudelul cu măr, pe numele său original Apfelstrudel. Chiar dacă este un preparat tradițional vienez, variațiuni ale ștrudelului cu măr vei întâlni și în Bavaria, nordul Italiei sau alte țări ale fostului Imperiu Austro-Ungar. Chiar dacă rețeta noastră de ștrudelul cu măr nu presupune chiar cea mai simplă și rapidă cale de a obține un desert perfect, noi credem că savoarea intensă, atât de plăcută papilelor gustative merită pe deplin efortul de a crea această mică și desăvârșită operă de artă culinară.
Burger de casăBy KUTTCine nu iubește burgerii? Sau, mai bine zis, cine poate rezista tentației de a mușca cu nesaț dintr-o chiftea bine rumenită pe grill, acoperită de straturi multe de legume, cu sosuri delicioase, ce curg valuri-valuri între două jumătăți de chiflă albă și pufoasă? Hmmm, numai gândul la așa minunăție ne face să încingem de grabă grătarul și să ne apucăm de treabă. Pentru cei mai chipeși și gustoși burgeri, va fi nevoie să pui la bătaie ingredientele menționate alături.
Smochine cu miere și brânzăBy KUTTSe pare că smochinele au fost un fel de dragoste la prima vedere pentru noi, oamenii. Cel puțin așa par să demonstreze descoperirile științifice care au scos la lumină faptul că smochinul a început să fie cultivat pentru consumul fructelor sale înaintea cerealelor și a legumelor. Chiar și după atâtea mii de ani, această veche, dulce și parfumată iubire încă ne stimulează creativitatea, oferindu-ne multe idei atunci când vine vorba despre aperitive sau deserturi. Una dintre cele mai rapide rețete de aperitiv în care poți folosi smochine proaspete este cea pe care urmează să ți-o dezvăluim imediat. Savoarea senzațională a acestui starter presupune o investiție de numai 15 minute timp de preparare și câteva ingrediente.
Salată cu paste integrale și tonBy KUTTAi rămas fără idei pentru masa de prânz? Iată o rețetă care poate transforma pauza de prânz într-un răsfăț culinar: salată cu paste integrale și ton. Cu un efort minim, de numai 20 de minute, poți pregăti această salată pentru un prânz planificat acasă sau pentru a fi luată în caserolă pentru pauza de la mijlocul unei zile petrecute la birou.
Sos pesto homemadeBy KUTTDespre cât de cunoscută este bucătăria italiană și despre cât de apreciate sunt aromele sale bogate, am putea scrie preț de câteva pagini bune, dar azi ne rezumăm la a-ți dezvălui cum poți prepara acasă unul dintre cele mai iubite sosuri italienești. Sosul pe bază de busuioc pesto alla Genovese a fost botezat după locul său de origine, și anume Genova, capitala Liguriei. Provenind din orașul aflat între munte și mare, aroma puternică și inconfundabilă a acestui preparat transmite pe deplin unicitatea peisajului, atmosfera proaspătă și vibrantă ce însuflețește acest loc. Pe cât de uimitor este gustul sosului pesto, pe atât de simplă este metoda prin care îl poți prepara. Ingredientele folosite sunt puține, dar calitatea ireproșabilă a acestora trebuie să fie un criteriu decisiv în alegerea lor.
Galette cu mereBy KUTTO poți numi galette, dacă dorești să aibă aerul sofisticat al bucătăriei franțuzești, sau poți să-i spui simplu tartă cu mere, dacă preferi sinceritatea autentică a unui desert rustic, ușor de preparat și repede de terminat (a se citi devorat). La origini o celebră plăcintă franțuzească gătită în toate casele în zilele de sărbătoare, galette este un fel de prăjitură rustică, de formă rotundă, din aluat subțire, cu diverse umpluturi delicioase. Cea mai iubită versiune a galettei franțuzești rămâne tarta rustică cu marginile întoarse, umplută cu felii rumene de mere, înnobilate cu puțin praf auriu-roșcat de scorțișoară. Rețeta extrem de simplă, chiar și pentru o novice în tainele bucătăriei, necesită ingrediente puține și necostisitoare, însă rezultatul final va umple toată casa de un miros ispititor, va transforma farfuriile în opere de artă, iar celor din jurul mesei le va aprinde scântei de încântare în priviri.
Ratatouille by KuttBy KUTTFranța este cea care a dat lumii măsura eleganței și a rafinamentului. Stilul și bunul gust caracteristic culturii franceze se regăsește și în preparatele culinare provenite din toate zonele geografice ale acestei țări. Poate una dintre cele mai cunoscute nouă rețete din sud-estul provensal este Ratatouille, faimoasa tocăniță de legume originară din Nisa. Bogată în legume gătite lent la cuptor, acest fel de mâncare reprezintă o alternativă ușoară, sănătoasă și absolut delicioasă pentru o cină în familie. Farmecul pregătirii acestui preparat constă în faptul că Ratatoille permite o oarecare libertate de exprimare a creativității bucătarului în ceea ce privește alegerea și combinarea legumelor, importantă fiind însă respectarea metodei și a pașilor de preparare.
Salată capreseBy KUTTSalata caprese, Insalata caprese sau pur și simplu seducția italiană a gustului, printr-un amestec firesc de nuanțe, texturi și contraste ispititoare. Această salată, extrem de simplă și rapid de preparat, este promisiunea unui început de weekend reușit, pentru că se potrivește excelent pentru o seară de vineri, în compania unui pahar de vin de calitate.
Doradă în stil mediteraneanBy KUTTDieta oamenilor din această zonă a globului este și ea simplă, bazată pe legume, carne albă și, în general, pe alimente ușoare, bogate în vitamine și minerale. Hrana de calitate este esențială, iar longevitatea specifică popoarelor din zona Mediteranei se datorează și meniului sănătos pe care îl adoptă. Învață și tu din înțelepciunea acestor oameni și rafineză-ți gusturile cu cele mai bune preparate mediteraneene. Dorada este unul dintre peștii cu cea mai apreciată textură și gust al cărnii. Fie că se prăjește pe grill sau se gătește în cuptor, dorada trebuie inclusă în alimentație atunci când îți propui un mod de viață sănătos. În continuare, îți dezvăluim cum preparăm noi dorada la cuptor, în stil mediteranean.
Bruschete cu roșii by KuttBy KUTTBruschetele nu pot fi numite doar un alt fel de gustări! Nu, nu le poți spune simplu, aperitive. Ar fi prea sec și prea puțin pentru o invenție atât de uimitoare. Uimitoare nu prin complexitate, rafinament sau tehnici sofisticate de preparare. Nu, bruschetele sunt uimitoare tocmai prin faptul că sunt absolut delicioase, arată minunat, plac oricui, se potrivesc în orice situație și, ce e extraordinar - se fac exagerat de simplu și rapid. Dacă mai punem la socoteală și faptul că ai nevoie de foarte puține ingrediente din frigiderul tău pentru a le pregăti, putem afirma, fără urmă de șovăială, că italienii au inventat bruschetele dintr-o inspirație divină, pentru a salva onorabil orice bucătar aflat în încurcătură - din lipsă de timp, idei, ingrediente sau chiar chef de a bucătări.
Steak de vită la tigaieBy KUTTOrice gurmand adevărat va ști să aprecieze corect priceperea unui bucătar după cât de bine gătește un steak de vită. A obține o friptură suculentă, gustoasă, cu textură și culoare perfectă poate reprezenta pentru mulți dintre noi o adevărată probă de foc în bucătărie. Și nu întâmplător am folosit această sintagmă, pentru că succesul preparării fripturii de vită depinde, într-o mare măsură, de cât de bine vei ști să moderezi iuțeala focului și de cât timp vei expune carnea la căldura din tigaie sau grill. Carnea de vită nu este unul dintre ingredientele des folosite în bucătăriile românești, fiind considerată, în general, o carne dificil de preparat. Noi credem că e mare păcat dacă nu îi acorzi măcar o șansă să îți demonstreze contrariul. Sunt câteva reguli de aur pe care trebuie să le respecți atunci când gătești vită, iar dacă vei ține cont de acestea, te vei bucura negreșit de un gust excelent, perfect echilibrat, demn de toată noblețea bucătăriei britanice sau de faima lipsită de modestie a unui steak gătit în stil american. La rețeta propusă de noi, trebuie să alegi felii de antricot de vită rib eye.
Fasole bătută și chipsuri din morcoviBy KUTTOriginară de pe continentul american, fasolea a călătorit peste tot pe glob, ajungând azi să fie foarte populară și apreciată în mai toate bucătăriile lumii. Considerată, în general, o hrană ieftină și foarte sățioasă, fasolea este inclusă în meniul tradițional al multor popoare. Nici noi, românii, nu facem excepție, dovadă fiind și faptul că, de câțiva ani încoace, fasolea a ajuns, nu se știe cum, să fie nelipsită de la mesele tradiționale organizate la adunările populare de 1 Decembrie, ziua națională. Azi îți propunem o rețetă veche, țărănească, dar ușor fandosită și cu oarecare pretenții închipuite de sofisticare.
Salată de cartofiBy KUTTGătit cu regularitate într-o bucătărie obișnuită, cartoful și-a găsit vocația de aliment bun la toate. Îl găsim prezent în aperitive, salate, supe, ciorbe, garnituri sau chiar deserturi. Toată lumea îl iubește, toată lumea îl gătește. Potrivit Wikipedia, cartoful este cultivat în peste 120 de țări și este consumat zilnic de peste 1 miliard de oameni. Asta da, popularitate! Bucătăria germană manifestă o preferință vădită față de cartof. Un prânz nemțesc perfect include, în mod obligatoriu, nelipsita combinație carne + cartofi, bineînțeles în compania selectă a unui pahar de bere. Când vine vorba de a găti cartofi, poporul german nu se sfiește, iar rigurozitatea tipic nemțească e rapid înlocuită cu cea mai zglobie creativitate. Kartoffelsalat, sau salata de cartofi pe românește, îmbracă o sumedenie de variațiuni, în funcție de regiunea geografică din care provine, ocazia pentru care este preparată sau, pur și simplu, după capriciile bucătarului.
Pâine toast cu ou și avocadoBy KUTTPoate că însăși denumirea de „mic dejun” ne face să percepem acest moment al zilei ca fiind mai puțin însemnat decât celelalte mese. Dar, chiar dacă nu poate concura cu sofisticarea unei cine sau cu bogăția unui prânz, nu trebuie să-i răpim micului dejun privilegiul de a fi cea dintâi experiență culinară reușită din zi. Căci nu degeaba se spune că o zi bună se cunoaște de dimineață. Ochiurile de ou și pâinea prăjită nu mai impresionează demult, pe nimeni, la micul dejun. Le gătim rapid, cu ochii pe jumătate adormiți și le înfulecăm poate la fel de repede în graba noastră matinală. Nu e nevoie însă, decât de puțină creativitate și un pic de culoare ca să redăm gloria unui mic dejun pregătit cu ouă și pâine prăjită.
Biscuiți englezeștiBy KUTTNu știm la voi cum e, dar nouă, când vine vorba despre Regatul Unit, mintea ne zboară la Regină și la celebrul afternoon tea, savurat cu regularitate în fiecare zi, în jurul orei 16. Bine, al treilea gând ne conduce invariabil la… vreme, dar asta e o altă discuție, ce nu își are loc aici, pe această pagină plină de gânduri senine și bunătăți vesele și colorate. Revenind la ceai, se știe deja că britanicii au cultivat un fel de cult pentru această băutură, devenind maeștri în tehnici de preparare, servire și…socializare la o ceșcuță de ceai bun. Mai mult de jumătate dintre englezi preferă să îl bea alături de diverse gustări, biscuiți sau prăjiturele de casă. Iar dacă această preferință vine dintr-o țară poziționată pe primele locuri în topul celor mai mari consumatori de ceai din lume, înseamnă că acest amănunt nu trebuie trecut deloc cu vederea atunci când vrei să îți prepari tu însuți o cană cu ceai. Drept urmare, îți lăsăm mai jos rețeta unor biscuiți englezești absolut delicioși, pe care să îi ai pregătiți oricând te apucă pofta de băut ceai.
Quiche cu somon și spanacBy KUTTCine a vizitat măcar o dată l'Hexagone a descoperit relația specială de iubire pe care au francezii cu patiseria locală. La tot pasul, vitrine cochete își etalează cu nonșalanță farmecele, ademenind trecătorii cu tarte apetisante, croissantes pufoase, crêpes irezistibile și alte asemenea bunătăți. În marea lor pasiune pentru aluaturi, francezii au inventat tot felul de rețete pentru tartele cu gust dulce, dar și pentru cele cu gustul sărat. Pe cele din urmă le numesc în general quiches și, chiar dacă denumirea derivă din cuvântul german kutchen (chec), aceste preparate au la bază rețete originale franțuzești. Una dintre cele mai vechi și iubite quiche în bucătăria franceză este celebra Quiche Lorraine, gătită mai ales în sezonul de iarnă. Însă noi vă propunem pentru azi gustul à la française al unei quiche cu somon și spanac.
Cartofi dulci la cuptor cu parmezan rasBy KUTTDacă pentru americani curcanul este regele meselor în fiecare an de Ziua Recunoștinței, atunci cartoful dulce este un fel de prim ministru în regatul festinului, la aceeași sărbătoare. Un meniu tradițional de Thanksgiving Day va include obligatoriu, pe lângă friptura de curcan, și un piure, o plăcintă sau un alt fel de garnitură din cartofi dulci. Deși, din punct de vedere etimologic ar părea că se înrudește foarte strâns cu cartoful obișnuit, cel dulce este de fapt o rădăcină dintr-o familie diferită de plante, la care sunt comestibile și frunzele. Originar din America, cartoful dulce a devenit popular în bucătăriile din sudul continentului în perioada colonială, iar până la sfârșitul Războiului Civil, tuberculii portocalii cu gust dulce au ajuns să fie foarte apreciați și în nordul Americii. De aici s-au răspândit cu ușurință și în celelalte colțuri ale lumii. Spre deosebire de cartofii obișnuiți, cei dulci nu s-au bucurat de aceeași celebritate și în bucătăria românească, fiind gătiți mai rar și în cantități mai mici la noi. De vină pentru această situație nu este în niciun caz gustul sau calitatea mai slabă a acestui aliment, din contră. Explicația vine din faptul că la noi în țară cultivarea cartofilor dulci în grădini nu este la fel de răspândită precum este în cazul celorlalte rădăcinoase. Totuși, de fiecare dată când îi găsești de cumpărat la raftul de legume, te sfătuim să nu îi ocolești. Pe lângă faptul că pot substitui cu succes cartoful obișnuit în orice rețetă, cei dulci au un conținut mult mai mare de vitamina A, cunoscută pentru beneficiile sale asupra tenului, dar și de beta-caroten, cu rol în protejarea vederii. De gust, nici nu mai vorbim! Sunt pur și simplu delicioși, cu o textură cremoasă, asemănătoare dovleacului plăcintar. Parafrazând o vorbă din popor, putem spune că iată, cartoful dulce mult aduce! Iar dacă e așa, pentru azi ți-am pregătit o rețetă super-rapidă, super-ușoară și super-delicioasă, în care să incluzi acest super-cartof!
Somon la cuptor cu broccoli și mărarBy KUTTUn studiu efectuat de laboratorul de Food Science al Universității Cornell ne spune că un adult ia în medie cam 226 de decizii pe zi legate numai de hrană. Wow! Poate părea un lucru absurd, însă, să fim cinstiți câți dintre noi le-a contabilizat vreodată numărul? Gândiți-vă un pic: încă de la primele ore ale dimineții suntem puși în fața unor astfel de mici decizii care așteaptă să fie luate: Ce mănânc la micul dejun? Să îl pregătesc acasă sau să îl cumpăr de la bistro-ul din colț? Să prepar un sandviș rapid sau o omletă? Să adaug și câteva legume? Roșii sau castraveți? Să beau un ceai sau o cafea? Cafea cu zahăr sau neagră? Să pun și lapte? Sau mai bine doar un pahar cu lapte? Să o beau acasă, din cana preferată, sau să iau băutura cu mine, în paharul cu capac? Și tot așa…Pare destul de obositor, nu? Citind toate acestea, ne-am dat seama că dintre toate alegerile noastre dintr-o zi, multe se bazează pe automatisme deja formate și le luăm fără să conștientizăm neapărat procesul de decizie. Toate însă vor genera consecințe în comportamentul nostru și, implicit, asupra stării noastre de bine. Unele alegeri vor avea efecte mai bune, iar altele mai puțin bune. Cum ar fi, așadar, să devenim puțin mai conștienți de urmările deciziilor pe care le luăm în legătură cu alimentația noastră? Dacă, prin gesturile zilnice devenite obișnuințe, reușim să ne influențăm în bine sănătatea? N-ar fi rău, nu-i așa? Legat de aceste mici alegeri zilnice, noi ți le propunem pe acelea care îți permit să mănânci mai des mâncare gătită de tine, acasă. De asemenea, cântărește mai atent și calitatea ingredientelor pe care alegi să le folosești. Pe termen lung, înțelesul acestora se va traduce într-o bună sănătate a trupului și într-o minte ageră. Perfecte pentru cină sunt mâncărurile ușoare, pe bază de legume și pește. Rețeta noastră de somon la cuptor, cu mărar și broccoli se pregătește simplu, rapid, este foarte sănătoasă și are un gust minunat.
Pizza MargheritaBy KUTTDacă fericirea ar fi un fel de mâncare, atunci cu siguranță ar fi o pizza autentică. De fapt, credem că mai toate preparatele bucătăriei italiene fac parte din același registru de emoții pozitive. Locuitorii frumoasei peninsule se pricep atât de bine să aducă veselie în farfurii, încât multe dintre mâncărurile lor au fost exportate cu succes pe toate continentele. Este și cazul pizzei, un preparat italienesc clasic, extrem de simplu, devenit atât de faimos și iubit, încât a fost inclus în meniurile restaurantelor din toată lumea. Pornind de la rețetele originale, pizza a ajuns azi să fie pregătită într-o multitudine de feluri și combinații de ingrediente, adaptate în funcție de specificul culinar al țării de adopție sau pur și simplu în funcție de preferințele personale. Totuși, se spune că pizza cu adevărat autentică este cea pe care o prepară napoletanii. De fapt, sudul însorit al Italiei este patria pizzei. La Napoli s-a deschis prima pizzerie din lume, a cărei tradiție este continuată și în ziua de azi, iar rețetele originale sunt respectate extrem de riguros, începând de la modul în care este preparat aluatul, continuând cu alegerea ingredientelor și încheind cu tehnica de coacere în cuptor. Pizza Margherita este una dintre cele mai renumite rețete napoletane. Deși mulți ar fi tentați să o considere o pizza sărăcăcioasă, cu foarte puține ingrediente, se pare că nu trebuie deloc subestimată bogăția gustului său, de vreme ce prima Pizza Margherita a fost preparată special pentru consoarta regelui Italiei. Se întâmpla la Napoli, în anul 1889, iar de atunci această pizza cu nume de regină este apreciată și savurată în întreaga lume. Iată de ce ai nevoie pentru a o prepara și tu în propria bucătărie:
Hummus cu ardei coptBy KUTTHarta culinară a Orientului Mijlociu este o proiecție fidelă a modului fascinant în care s-au contopit și influențat reciproc culturi și civilizații, într-un areal geografic complex, caracterizat de o mare diversitate climatică, socială, culturală, economică și religioasă. Vorbind despre gastronomia specifică țărilor din această regiune vastă, ce se întinde din estul Mediteranei spre Golful Piersic, ne referim la un carusel de arome, o abundență de senzații, culori și nuanțe spectaculoase, ingrediente diverse și neașteptate, mirodenii exotice și mirosuri ispititoare. Preparatele culinare ale acestor popoare sunt variate, însă se aseamănă prin legumele și mirodeniile folosite, având în comun mai multe mâncăruri: shaorma, baklava, kebab, hummus, lipie, ayran, falafel etc. O bucătărie etnică cu atât de multe experiențe de oferit nu a lăsat indiferentă restul lumii, astfel încât multe dintre rețetele tradiționale renumite ale Libanului, Turciei, Iranului, Arabiei Saudite, Israelului sau Iordaniei au fost îmbrățișate cu mult entuziasm și în restul lumii. Mâncarea bună unește întotdeauna, sparge bariere lingvistice, culturale și creează punți între oameni. Un bun exemplu de mâncare care apropie inimi și adună oaspeți în jurul mesei este hummusul, o specialitate orientală apreciată azi în bucătăriile de pe tot mapamondul. Pentru a prepara acasă un hummus cu gust cât mai apropiat de cel libanez, îți lăsăm mai jos ingredientele și pașii de urmat.