Manualul Bucătarului: Dovlecelul de vară

Origine

Proveniți din Mexic și America Centrală, dovleceii erau cultivați cu cel puțin 7000 de ani înainte ca Lumea Nouă să fie descoperită de către europeni. În zilele noastre, fiind crescuți în zonele tropicale, calde și temperate ale globului, dovleceii ne sunt oferiți într-o largă diversitate de culori, forme și mărimi.

Tindem să ne gândim, în principal, la două feluri de dovlecei: cousa și zucchini. Deși acestea sunt puncte bune de plecare, sezonul are mult mai multă varietate de oferit. Înainte de a vă îndrepta spre piața de legume în această vară, iată o ocazie bună de a învăța totul despre tipurile de dovlecei și felul în care ei trebuie aleși, depozitați și gătiți. Veți descoperi de asemenea și rețetele noastre favorite de dovlecel.


Cum să alegem dovleceii de vară

Deși multe varietăți de dovleac sunt disponibile pe parcursul anului, așa cum numele său o indică, dovlecelul de vară este cel mai bine consumat în anotimpul cald.

De preferat, alegeți un dovlecel mic de tipul unui courgette de 15-20 cm , nu foarte copt, deoarece acesta nu va conține multă apă. Evitați să alegeți dovleceii cu scobituri, ciupituri, cu puncte moi sau tăieturi.


Cum să depozitam dovleceii de vară

Este recomandat ca dovleceii de vară să fie folosiți într-un timp cât mai scurt. Aceștia pot fi împachetați în pungi de plastic și compartimentați în cel mai răcoros sertar al figiderului. Vor rezista acolo timp de o săptămână.

Puteți de asemenea să îi înghețați după ce au fost tăiați, blanșați și împachetați în pungi pentru congelator. Dovleceii vor rezista în congelator până la un an. Vreți să folosiți „recompensa” din vară pentru pâine caldă de dovlecel în timpul iernii? O puteți face depozitând zucchini răzuit în congelator - trebuie doar să vă asigurați că ați înlăturat excesul de apă apărut în momentul dezghețării.

Dovleceii de vară precum zucchini pot fi de asemenea puși la murat în borcane, folosind un recipient special care ajută la fierberea și sigilarea acestora.


Cum să consumăm dovlecelul de vară

Dovlecelul de vară poate fi consumat în întregime, lăsând însă la o parte semințele dacă acestea s-au întărit.

El poate fi consumat astfel:

Proaspăt: dovlecelul de vară fraged poate fi răzuit în fâșii subțiri pentru salată sau o porție de paste raw vegane.

Gătit: el poate fi trecut prin aburi, saute, prăjit bine sub formă de tempura, umplut și copt la cuptor, fript sau folosit în supe și tocănițe. Dovlecelul răzuit poate fi adăugat în compoziția torturilor sau a aluatului de brioșe pentru a obține cele mai uimitoare și zemoase delicii culinare, așa cum este pâinea cu zucchini.

Florile dovlecelului de vară, în special cele de courgette, sunt de asemenea comestibile; ele devin un deliciu atunci când sunt umplute, acoperite de un strat subțire de aluat și prăjite.

Cele mai bune asocieri de arome pentru dovlecel: șuncă, parmezan, busuioc, curry, scorțișoară și ulei de măsline.


Rețete clasice:

  • dovlecel pane
  • chiftele de dovlecel
  • tăieței de zucchini
  • ratatouille
  • tortino de zuchinni
  • tortelli di zuca
  • flori de dovlecel umplute
  • dovlecel umplut
  • zucchini escabeche

Tipuri de dovlecel de vară

Dovlecel Cousa

De culoare verde deschis, cu picățele, un pic mai cârn decât zucchini dar cu aceeași formă de bază, cousa este un dovlecel excelent, găsit îndeosebi în bucătăriile Orientului Mijlociu. Este puțin mai fraged și mai dulce decât zucchini și are o coajă foarte subțire.

Alegeți dovleceii care sunt fermi la atingere și au o coajă lucioasă și nepătată. Evitați-i pe cei moi și ușor de zdrobit sau pe cei mari, care tind să fie plini de fibre și uscați.

Dovlecel Verde (Zucchini)

Dovlecelul verde, cunoscut și sub denumirea de zucchini este un dovlecel din grupul cucurbitaceelor, ceea ce inseamnă că vine din aceeași familie cu castravetele, dovleacul și pepenele. Este una dintre cele mai apreciate legume din familia dovleacului, fiind extrem de versatil, fraged și ușor de gătit. Trebuie menționat că nu este bine să îi fierbi.

Au o coajă groasă, verde și un miez ferm și deschis la culoare.

Florile comestibile de dovlecel sunt fragile, așa că trebuie mânuite cu grijă în momentul preparării. Dați la o parte stamina din interior înainte de a le umple.

Dovlecel Galben

Asemănător varietății verzi de dovlecel, courgette-ul galben are o aromă slabă, discretă, precum cea a ciupercilor, iar miezul și coaja sa sunt fragede. El poate fi amestecat cu courgette verde pentru a obține un preparat colorat de vară.

Alegeți fructele tinere și cu o coajă lucioasă.

Coaja dă un plus de aromă și textură, de aceea nu e neapărat să fie dată la o parte.

Striata d’Italia

Acest dovlecel dungat de origine italiană are o aromă mai puternică decât a celorlalți și o textură fină, aproape untoasă. Își păstrează însă bine forma când este feliat și gătit saute.

Dovlecelul Rotund

Înrudit cu specia alungită a courgette-ului, dovleacul rotund are o aromă la fel de discretă ca a acestuia. Forma sa îl face ideal pentru secționarea sa în jumătate, apoi pentru umplerea celor două jumătăți.

Dovleceii mai mici pot fi prăjiți în tigaie sau fierți în întregime.

În cazul în care coaja are un aspect murdar, o scufundare rapidă în apă rece va îndepărta orice impuritate.

Tondo di Nizza

Identificabil prin striațiile sale pestrițe de un verde deschis, acest sortiment de dovlecel are o aromă subtilă dar satisfăcătoare prin consistența ei. Acest dovlecel este în cea mai bună formă a sa atunci când ajunge doar puțin mai mare decât o minge de golf.

Dovlecel Patty Pan

Acest dovlecel plat, cu o formă crestată, care vine în culori precum galben, verde sau alb, are coaja subțire și miezul fraged. Raportul mai mare al suprafeței cojii față de miez îmbunătățește aroma și textura sa generală.

Dovlecel Croockneck

Dovlecelul Croockneck are o coajă fină, o textură fermă și o aromă proaspătă, ca de lămâie. Atunci când capătul rotund este prea mare, dovlecelul poate fi tăiat în jumătate pe lungimea sa înainte de a fi tăiat în bucăți, pentru a se găti uniform.

Verificați capetele tăiate: ar trebui să fie umede, iar tăietura să fie proaspătă. Tulpina trebuie înlăturată înainte ca dovlecelul să fie gătit.

Datorită versatilității sale, dovlecelul a reușit să devină un punct comun al bucătăriilor din toată lumea, aducând culoare, prospețime și creativitate în farfuriile celor care îl aleg ca fel principal sau ca o notă adiacentă a expresivității lor culinare. În această vară vă invităm să descoperiți acest fruct uimitor, care poate revoluționa prin aroma sa discretă felul în care ați privit până acum farfuriile asociate anotimpului cald.


Rețete cu Dovlecel

Tartă cu dovlecei și vinete la cuptorBy Ramona OlaruAceastă bunătate de tartă cu dovlecei și vinete la cuptor este simplu de făcut și poate fi devorata pe post de prânz sau cină ușoară. Este inspirată puțin din modelul unui quiche, doar că fără strop de alut. Ingredientele de mai jos sunt pentru o tava cu diametrul de 27 cm.
Frittata cu dovlecelBy Ramona OlaruAceastă delicioasă frittata cu dovlecel a apărut în viața noastră într-o seară leneșă de luni. Inspirata din ce am gasit cand am deschis frigiderul, aceasta frittata este super gustoasa plus ca are si marele avantaj ca este saraca in carbohidrati si 0 zahar, deci merge foarte bine si pentru diabetici. Așadar...
Piftelute de dovlecelBy Gabriela.ble.foodDovlecelul este unul dintre legumele preferate si este folosit foarte des in bucataria noastra.
Zucchini în stil mediteraneanBy Ancutsa CuisineAcest aperitiv cu zucchini (sau dovlecel de vară) este aromat și gustos. L-am tăiat în patru și l-am umplut cu brânză Mozzarella, Camembert, măsline kalamata, ulei de măsline și mirodenii.
Trandafiri din zucchini și bacon cu cremă de brânzăBy Ancutsa CuisineAceste aperitive cu zucchini (sau dovlecel de vară) sunt un pic migăloase, durează ceva până le pregătești, dar sunt festive, gustoase și vor încânta cu siguranță toate privirile, astfel că merită tot efortul. Le poți pregăti pentru o sărbătoare în familie sau de 1 Mai sau pentru sezonul estival când nu ai chef să mai faci căldură sau fum în bucătărie, prăjind baconul. Nu trebuie decât să rumenești la sandwich-maker sau panini-maker feliile subțiri de bacon și de zucchini, apoi le ungi cu brânză pufoasă de la Delaco și le rulezi.