Hello iCooks,
Aluatul este foarte umed, ceea ce îl face foarte moale. Manipulați-l ușor pentru a menține toate bulele de aer din aluat.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Punem apă într-un bol mare, adăugăm sarea și o amestecăm până când se dizolvă puțin.
Adăugăm 100g de făină și amestecăm bine până când nu mai există biluțe mari de făină. Acest adaos de făină va reduce șansa ca sarea să omoare drojdia.
Sfărmăm sau presăram drojdia în apă și amestecăm bine până când aceasta se dizolvă.
Începem să hidratăm puțin câte puțin făina până când o adăugăm aproape pe toată (mai lăsăm aprox 100g pentru a presara spațiul de lucru).
Răsturnăm aluatul pe spațiu de lucru și începem să-l frământăm. Presărăm puțină făină din când în când că să ne asigurăm că aluatul nu se lipește.
Frământăm aluatul până când acesta este elastic și neted, aprox 10 - 15 min.
Îl formăm într-o bilă și-l punem într-un bol încăpător.
Acoperim bolul cu un prosop de bucătărie umed, bine stors și-l lăsăm să se odihnească 2 ore.
Porționăm aluatul în bile de 250g, le modelăm și le punem într-un recipient care se închide etanș.
Trebuie să lăsăm spațiu între ele astfel încât să nu se atingă când cresc.
Dacă temperatura camerei este scăzută (16 – 18 °C ) puteți lăsa aluatul să dospească afară pentru 24 de ore, dar dacă temperatura camerei este mai caldă de atât, este bine să dospim aluatul în frigider, după ce-l lăsăm afară o oră.
Dacă aluatul a dospit la frigider este bine să-l mai lăsăm o oră afară că să se încălzească înainte de folosire.
Preîncălzim cuptorul la temperatura maximă pe care o are. Așezăm o piatră pentru pizza sau tavă de la cuptor întoarsă și o lăsăm cel puțin o oră să se încălzească.
Luăm câte o biluță de aluat, formăm un disc de aprox 25-30 cm diametru și-l punem pe o paleta pentru pizza presărată cu un amestec de făină și mălai (50 - 50%).
Punem sosul și topping-ul preferat și introducem pizza în cuptorul încins.
În funcție de temperatura maximă a cuptorului lăsăm pizza să se coacă între 10 și 14 minute sau până când baza este aurie și crocantă.
Tăiem pizza în felii și o savurăm cu extra sos marinara sau sos alb.
Pizza Clasică: sos marinara, mozzarella, prosciutto cotto, bacon, ardei gras și măsline
Pizza Diavolo: sos marinara, mozzarella, salami sau pepperoni, ceapă roșie, ardei gras, ardei iute (chili) și piper negru.
Pizza formaggi e pera: sos alb, mozzarella, brânza gorgonzola, pară, nucă și miere
Pizza Speciale: sos marinara, mozzarella, salami sau pepperoni, ardei iute (chili), prosciuto crudo, busuioc proaspăt și miere
Ingrediente
Indicații
Punem apă într-un bol mare, adăugăm sarea și o amestecăm până când se dizolvă puțin.
Adăugăm 100g de făină și amestecăm bine până când nu mai există biluțe mari de făină. Acest adaos de făină va reduce șansa ca sarea să omoare drojdia.
Sfărmăm sau presăram drojdia în apă și amestecăm bine până când aceasta se dizolvă.
Începem să hidratăm puțin câte puțin făina până când o adăugăm aproape pe toată (mai lăsăm aprox 100g pentru a presara spațiul de lucru).
Răsturnăm aluatul pe spațiu de lucru și începem să-l frământăm. Presărăm puțină făină din când în când că să ne asigurăm că aluatul nu se lipește.
Frământăm aluatul până când acesta este elastic și neted, aprox 10 - 15 min.
Îl formăm într-o bilă și-l punem într-un bol încăpător.
Acoperim bolul cu un prosop de bucătărie umed, bine stors și-l lăsăm să se odihnească 2 ore.
Porționăm aluatul în bile de 250g, le modelăm și le punem într-un recipient care se închide etanș.
Trebuie să lăsăm spațiu între ele astfel încât să nu se atingă când cresc.
Dacă temperatura camerei este scăzută (16 – 18 °C ) puteți lăsa aluatul să dospească afară pentru 24 de ore, dar dacă temperatura camerei este mai caldă de atât, este bine să dospim aluatul în frigider, după ce-l lăsăm afară o oră.
Dacă aluatul a dospit la frigider este bine să-l mai lăsăm o oră afară că să se încălzească înainte de folosire.
Preîncălzim cuptorul la temperatura maximă pe care o are. Așezăm o piatră pentru pizza sau tavă de la cuptor întoarsă și o lăsăm cel puțin o oră să se încălzească.
Luăm câte o biluță de aluat, formăm un disc de aprox 25-30 cm diametru și-l punem pe o paleta pentru pizza presărată cu un amestec de făină și mălai (50 - 50%).
Punem sosul și topping-ul preferat și introducem pizza în cuptorul încins.
În funcție de temperatura maximă a cuptorului lăsăm pizza să se coacă între 10 și 14 minute sau până când baza este aurie și crocantă.
Tăiem pizza în felii și o savurăm cu extra sos marinara sau sos alb.
Pizza Clasică: sos marinara, mozzarella, prosciutto cotto, bacon, ardei gras și măsline
Pizza Diavolo: sos marinara, mozzarella, salami sau pepperoni, ceapă roșie, ardei gras, ardei iute (chili) și piper negru.
Pizza formaggi e pera: sos alb, mozzarella, brânza gorgonzola, pară, nucă și miere
Pizza Speciale: sos marinara, mozzarella, salami sau pepperoni, ardei iute (chili), prosciuto crudo, busuioc proaspăt și miere