Aluat de pizza II

AutoriCook
DificultateÎncepător

Hello iCooks,
Aluatul este foarte umed, ceea ce îl face foarte moale. Manipulați-l ușor pentru a menține toate bulele de aer din aluat.

ShareSave
Aluat pentru pizza perfecta
Randamente1 porțieTimp de pregătire1 orăTimp de preparare2 oreTimp total3 ore

Ingrediente:

Aluat:
 1 kg făină pentru pizza, tip 00 sau tip 000
 600 ml apă, la temperatura camerei
 30 gr sare
 2 gr drojdie proaspătă sau 3g drojdie uscată
Extra:
 50 gr făină de grâu
 50 gr făină de mălai

Mod de preparare:

1

Punem apă într-un bol mare, adăugăm sarea și o amestecăm până când se dizolvă puțin.

2

Adăugăm 100g de făină și amestecăm bine până când nu mai există biluțe mari de făină. Acest adaos de făină va reduce șansa ca sarea să omoare drojdia.

3

Sfărmăm sau presăram drojdia în apă și amestecăm bine până când aceasta se dizolvă.

4

Începem să hidratăm puțin câte puțin făina până când o adăugăm aproape pe toată (mai lăsăm aprox 100g pentru a presara spațiul de lucru).

5

Răsturnăm aluatul pe spațiu de lucru și începem să-l frământăm. Presărăm puțină făină din când în când că să ne asigurăm că aluatul nu se lipește.

6

Frământăm aluatul până când acesta este elastic și neted, aprox 10 - 15 min.

7

Îl formăm într-o bilă și-l punem într-un bol încăpător.

8

Acoperim bolul cu un prosop de bucătărie umed, bine stors și-l lăsăm să se odihnească 2 ore.

9

Porționăm aluatul în bile de 250g, le modelăm și le punem într-un recipient care se închide etanș.

10

Trebuie să lăsăm spațiu între ele astfel încât să nu se atingă când cresc.

11

Dacă temperatura camerei este scăzută (16 – 18 °C ) puteți lăsa aluatul să dospească afară pentru 24 de ore, dar dacă temperatura camerei este mai caldă de atât, este bine să dospim aluatul în frigider, după ce-l lăsăm afară o oră.

12

Dacă aluatul a dospit la frigider este bine să-l mai lăsăm o oră afară că să se încălzească înainte de folosire.

13

Preîncălzim cuptorul la temperatura maximă pe care o are. Așezăm o piatră pentru pizza sau tavă de la cuptor întoarsă și o lăsăm cel puțin o oră să se încălzească.

14

Luăm câte o biluță de aluat, formăm un disc de aprox 25-30 cm diametru și-l punem pe o paleta pentru pizza presărată cu un amestec de făină și mălai (50 - 50%).

15

Punem sosul și topping-ul preferat și introducem pizza în cuptorul încins.

16

În funcție de temperatura maximă a cuptorului lăsăm pizza să se coacă între 10 și 14 minute sau până când baza este aurie și crocantă.

17

Tăiem pizza în felii și o savurăm cu extra sos marinara sau sos alb.

Idei de topping-uri:
18

Pizza Clasică: sos marinara, mozzarella, prosciutto cotto, bacon, ardei gras și măsline

19

Pizza Diavolo: sos marinara, mozzarella, salami sau pepperoni, ceapă roșie, ardei gras, ardei iute (chili) și piper negru.

20

Pizza formaggi e pera: sos alb, mozzarella, brânza gorgonzola, pară, nucă și miere

21

Pizza Speciale: sos marinara, mozzarella, salami sau pepperoni, ardei iute (chili), prosciuto crudo, busuioc proaspăt și miere

Ingrediente

Aluat:
 1 kg făină pentru pizza, tip 00 sau tip 000
 600 ml apă, la temperatura camerei
 30 gr sare
 2 gr drojdie proaspătă sau 3g drojdie uscată
Extra:
 50 gr făină de grâu
 50 gr făină de mălai

Indicații

1

Punem apă într-un bol mare, adăugăm sarea și o amestecăm până când se dizolvă puțin.

2

Adăugăm 100g de făină și amestecăm bine până când nu mai există biluțe mari de făină. Acest adaos de făină va reduce șansa ca sarea să omoare drojdia.

3

Sfărmăm sau presăram drojdia în apă și amestecăm bine până când aceasta se dizolvă.

4

Începem să hidratăm puțin câte puțin făina până când o adăugăm aproape pe toată (mai lăsăm aprox 100g pentru a presara spațiul de lucru).

5

Răsturnăm aluatul pe spațiu de lucru și începem să-l frământăm. Presărăm puțină făină din când în când că să ne asigurăm că aluatul nu se lipește.

6

Frământăm aluatul până când acesta este elastic și neted, aprox 10 - 15 min.

7

Îl formăm într-o bilă și-l punem într-un bol încăpător.

8

Acoperim bolul cu un prosop de bucătărie umed, bine stors și-l lăsăm să se odihnească 2 ore.

9

Porționăm aluatul în bile de 250g, le modelăm și le punem într-un recipient care se închide etanș.

10

Trebuie să lăsăm spațiu între ele astfel încât să nu se atingă când cresc.

11

Dacă temperatura camerei este scăzută (16 – 18 °C ) puteți lăsa aluatul să dospească afară pentru 24 de ore, dar dacă temperatura camerei este mai caldă de atât, este bine să dospim aluatul în frigider, după ce-l lăsăm afară o oră.

12

Dacă aluatul a dospit la frigider este bine să-l mai lăsăm o oră afară că să se încălzească înainte de folosire.

13

Preîncălzim cuptorul la temperatura maximă pe care o are. Așezăm o piatră pentru pizza sau tavă de la cuptor întoarsă și o lăsăm cel puțin o oră să se încălzească.

14

Luăm câte o biluță de aluat, formăm un disc de aprox 25-30 cm diametru și-l punem pe o paleta pentru pizza presărată cu un amestec de făină și mălai (50 - 50%).

15

Punem sosul și topping-ul preferat și introducem pizza în cuptorul încins.

16

În funcție de temperatura maximă a cuptorului lăsăm pizza să se coacă între 10 și 14 minute sau până când baza este aurie și crocantă.

17

Tăiem pizza în felii și o savurăm cu extra sos marinara sau sos alb.

Idei de topping-uri:
18

Pizza Clasică: sos marinara, mozzarella, prosciutto cotto, bacon, ardei gras și măsline

19

Pizza Diavolo: sos marinara, mozzarella, salami sau pepperoni, ceapă roșie, ardei gras, ardei iute (chili) și piper negru.

20

Pizza formaggi e pera: sos alb, mozzarella, brânza gorgonzola, pară, nucă și miere

21

Pizza Speciale: sos marinara, mozzarella, salami sau pepperoni, ardei iute (chili), prosciuto crudo, busuioc proaspăt și miere

Note

Aluat de pizza II