fbpx

Balmoș

AutorFlorin Danuț
DificultateÎncepător

Balmoșul este una din mancarurile de baza ale ciobanilor. Balmoșul este de multe ori confundată cu o banală mămăliga, dar are la bază tot alaiul, dar nu fierbe in apă ci în zer(sau jintuială).

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare10 minsTimp de gătire / răcire1 oră 15 minsTimp Total1 oră 25 mins

Ingrediente:

 1 kg faină de mălai
 350 g unt proaspăt
 2 l smântână
 2 ouă
 600 g brânză de oaie
 300 g caș de vacă dulce
 10 g cașcaval
 sare

Mod de preparare:

1

In primul rând vă spun că dacă nu aveți de unde lua zer, mai puteți înlocui cu smântâna mai usoara cât mai apoasa si in cazul meu tot smântână am folosit.

2

In cazul meu eu am folosit ceaunul, dar daca nu merge si intr-o oală înaltă puneți unul la topit, asezonat cu o linguriță de sare.

3

Apoi turnați deasupra zerul/smântâna si lăsați la fiert la foc mic.
Când începe să clocotească, turnați mălaiul treptat fără să facă cocoloase-ca pentru mămăliga.

4

Amestecați în continu pentru a nu forma crusta de cocoloase si lăsați la fiert pentru circa 15 minute.

5

Puneți cele două ouă si amestecați continuu, radeți brânză sau cașcavalul peste balmoșul care se formează în oală si amestecați temeinic.

6

Când începe să se desprindă de pe oală, mai lăsați 5 minute si dați la o parte de pe foc.

7

Se poate servi pe lângă o friptură sau se poate servi cu caș dulce fărămițat deasupra dar și cu lapte acru-covăsât din belșug.

Ingrediente

 1 kg faină de mălai
 350 g unt proaspăt
 2 l smântână
 2 ouă
 600 g brânză de oaie
 300 g caș de vacă dulce
 10 g cașcaval
 sare

Direcții

1

In primul rând vă spun că dacă nu aveți de unde lua zer, mai puteți înlocui cu smântâna mai usoara cât mai apoasa si in cazul meu tot smântână am folosit.

2

In cazul meu eu am folosit ceaunul, dar daca nu merge si intr-o oală înaltă puneți unul la topit, asezonat cu o linguriță de sare.

3

Apoi turnați deasupra zerul/smântâna si lăsați la fiert la foc mic.
Când începe să clocotească, turnați mălaiul treptat fără să facă cocoloase-ca pentru mămăliga.

4

Amestecați în continu pentru a nu forma crusta de cocoloase si lăsați la fiert pentru circa 15 minute.

5

Puneți cele două ouă si amestecați continuu, radeți brânză sau cașcavalul peste balmoșul care se formează în oală si amestecați temeinic.

6

Când începe să se desprindă de pe oală, mai lăsați 5 minute si dați la o parte de pe foc.

7

Se poate servi pe lângă o friptură sau se poate servi cu caș dulce fărămițat deasupra dar și cu lapte acru-covăsât din belșug.

Balmoș