fbpx

Blondine cu zmeură și ciocolată albă

AutorDulce by Ana
DificultateÎncepător

Pentru mine, negresele și blondinele perfecte sunt simple, rapide, cu o textură moale si gooey, iar pe timp de vară ador combinația cu fructe acrișoare. Fiind sezonul zmeurei a trebuit să încerc această rețetă și rezultatul nu a dezamăgit 🤤.

ShareSalvează
Produce1 PorțieTimp de Preparare30 minsTimp de gătire / răcire25 minsTimp Total55 mins

Ingrediente:

 180 g unt
 350 g zahăr brun nerafinat
 100 g zahăr brun nerafinat din melasă
 360 g făină
 4 ouă
 200 g ciocolată albă
 200 g ciocolată gold (poate fi înlocuită cu ciocolată albă)
 100 g gem de zmeură (de preferat făcut acasă, dar poți folosi și din comerț)
 1 ½ linguriță(e) extract de vanilie
 ½ linguriță(e) sare
 ½ linguriță(e) praf de copt
 30 g zmeură liofilizata, opțional

Mod de preparare:

1

Primul pas este să transformăm untul în unt caramelizat sau beurre noisette. Pentru aceasta punem untul într-o cratiță și-l topim pe aragaz, la foc mediu. După ce s-a topit îl lăsăm în continuare să fiarbă, amestecând din când în când în el. Dacă fierbe prea violent reducem puțin focul și continuăm să-l gătim până devine auriu și particule negre apar pe fundul cratiței.

2

Lăsăm untul să se răcească puțin, dar nu până devine solid. Avem nevoie de el în stare lichidă, dar destul de rece încât să nu gătească ouăle.

3

Punem untul într-un vas încăpător, adăugăm ambele tipuri de zahăr ( dacă există biluțe tări de zahăr brun (cel din melasă) încercați să le spargeți într-un mojar înainte să le adăugați în compoziție) și amestecăm cu un tel până acestea se hidratează puțin.

4

Adăugăm ouăle și extractul de vanilie și amestecăm până obținem o compoziție fină și omogenă.

5

Într-un bol separat amestecăm făina, sarea și praful de copt.

6

Turnăm amestecul de făină peste compoziția lichidă și cu o lingură de lemn sau o spatulă amestecăm până nu mai există făină nehidratată. Nu amestecați prea mult compoziția. Doar până nu mai este făină vizibilă.

7

Adăugăm ciocolata tăiată bucăți, zmeura liofilizata și mai amestecăm puțin până sunt bine încorporate în compoziție.

8

Turnăm compoziția într-o tavă de 24x24cm, tapetată cu hârtie de copt și o nivelăm cu o spatulă.

9

Punem gemul de zmeură într-o sticlă pentru dozare și injectăm pupișori în compoziție. Dacă nu ai sticlă atunci poți folosi o linguriță.

10

Punem prăjitura în cuptorul preîncălzit la 175C (cu ventilatoare) și o coacem 26 – 28min. O testăm cu o scobitoare, iar când vedem câteva firmituri pe ea o scoatem din cuptor.

11

O lăsăm să se răcească pentru cel puțin 2 ore în frigider, de preferat peste noapte.

12

Tăiem prăjitura bucăți și o savurăm lângă un pahar de ceai cu gheață.

Ingrediente

 180 g unt
 350 g zahăr brun nerafinat
 100 g zahăr brun nerafinat din melasă
 360 g făină
 4 ouă
 200 g ciocolată albă
 200 g ciocolată gold (poate fi înlocuită cu ciocolată albă)
 100 g gem de zmeură (de preferat făcut acasă, dar poți folosi și din comerț)
 1 ½ linguriță(e) extract de vanilie
 ½ linguriță(e) sare
 ½ linguriță(e) praf de copt
 30 g zmeură liofilizata, opțional

Direcții

1

Primul pas este să transformăm untul în unt caramelizat sau beurre noisette. Pentru aceasta punem untul într-o cratiță și-l topim pe aragaz, la foc mediu. După ce s-a topit îl lăsăm în continuare să fiarbă, amestecând din când în când în el. Dacă fierbe prea violent reducem puțin focul și continuăm să-l gătim până devine auriu și particule negre apar pe fundul cratiței.

2

Lăsăm untul să se răcească puțin, dar nu până devine solid. Avem nevoie de el în stare lichidă, dar destul de rece încât să nu gătească ouăle.

3

Punem untul într-un vas încăpător, adăugăm ambele tipuri de zahăr ( dacă există biluțe tări de zahăr brun (cel din melasă) încercați să le spargeți într-un mojar înainte să le adăugați în compoziție) și amestecăm cu un tel până acestea se hidratează puțin.

4

Adăugăm ouăle și extractul de vanilie și amestecăm până obținem o compoziție fină și omogenă.

5

Într-un bol separat amestecăm făina, sarea și praful de copt.

6

Turnăm amestecul de făină peste compoziția lichidă și cu o lingură de lemn sau o spatulă amestecăm până nu mai există făină nehidratată. Nu amestecați prea mult compoziția. Doar până nu mai este făină vizibilă.

7

Adăugăm ciocolata tăiată bucăți, zmeura liofilizata și mai amestecăm puțin până sunt bine încorporate în compoziție.

8

Turnăm compoziția într-o tavă de 24x24cm, tapetată cu hârtie de copt și o nivelăm cu o spatulă.

9

Punem gemul de zmeură într-o sticlă pentru dozare și injectăm pupișori în compoziție. Dacă nu ai sticlă atunci poți folosi o linguriță.

10

Punem prăjitura în cuptorul preîncălzit la 175C (cu ventilatoare) și o coacem 26 – 28min. O testăm cu o scobitoare, iar când vedem câteva firmituri pe ea o scoatem din cuptor.

11

O lăsăm să se răcească pentru cel puțin 2 ore în frigider, de preferat peste noapte.

12

Tăiem prăjitura bucăți și o savurăm lângă un pahar de ceai cu gheață.

Blondine cu zmeură și ciocolată albă