Hamburgerul vă poate salva orice cină din timpul săptămânii, dar poate fi și o creație gourmet pe care să o serviți la masă - dacă este corect gătit. Cei mai buni hamburgeri pornesc de la o carne de calitate superioară. Este de preferat să tocați voi carnea acasă, nu să o cumpărați gata tocată, pentru că aveți mult mai mult control asupra felului în care o tocați și a calității cărnii folosite.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Puneți în congelator elementele metalice ale mașinii de tocat sau accesoriul pentru tocat carne al robotului și lăsați-le să se răcească 1 oră înainte de folosire. Tăiați bucata de carne în cuburi de maximum 1 cm, îndepărtând și aruncând tendoanele și membrele. Răciți carnea în frigider 15 minute, acoperită cu folie alimentară. Montați pe mașina de tocat carne sita cea mai mare. Tocați carnea în tranșe mici, pentru a nu supraaglomera mașina. Scoateți și spălați accesoriul mașinii. Transferați jumătate din carnea tocată într-un castron, păstrați la frigider. Montați pe mașina de tocat sita cea mai mică. La viteză medie, treceți prin mașină carnea tocată păstrată. Puneți-o în castron peste cealaltă carne și congelați totul 15 minute. Amestecați ușor cu mâinile cele două porții de carne.
Frământând cât mai puțin posibil carnea, modelați 6 chiftele egale, de 11-12 centimetri diametru și 3 centimetri grosime, faceți câte o mică adâncitură în centrul fiecăreia. Acoperiți-le și răciți-le 15-30 de minute în frigider. Asezonați fiecare burger pe ambele părți cu sare și piper din belșug.
Încingeți 2 minute o tigaie mare pe foc mediu-mare. Adăugați destul ulei cât să acopere fundul tigăii și încingeți-l până sfârâie. Lucrând în tranșe, dacă este nevoie, pentru a nu aglomera tigaia ( chiftelele ar trebui să fie la cel puțin 5 cm distanță între ele ), aranjați burgerii și prăjiți-i 3 minute. Reduceți temperatura la mediu-mic și întoarceți burgerii. Mai prăjiți-i încă 2 1/2 minute pentru mediu în sânge, 4 minute pentru mediu și 6 minute pentru mediu făcuți.
Transferați burgerii pe un platou și lăsați-i să se odihnească 3 minute, acoperiți-i pentru a se menține calzi. Între timp, ștergeți tigaia cu șervete de hârtie. Topiți jumătate din unt în tigaie, apoi adăugați jumătate din chifle, cu partea tăiată în jos, și prăjiți-le până se rumenesc ușor. Repetați cu restul de unt și de chifle. Serviți burgerii în chifle, cu garniturile sugerate alături.
Tăiați carnea în bucăți mici înainte de tocare, pentru a nu forța și a nu înfunda mașina de tocat.
Asigurați-vă că tot echipamentul de tocare este în permanență foarte curat și bine răcit.
Din greabăn, cu aproape 15% grăsime, se obțin burgeri mai suculenți și mai gustoși decât din bucăți macre, cum ar fi vrăbioara. Începeți cu o bucată de greabăn de bună calitate cumpărată de la măcelărie. Tehnica de mai jos a fost dobândită după multe încercări. Dacă împărțiți bucata de carne în două și o tocați diferit pe fiecare parte, pe una mai mare, pentru a menține amestecul suculent și nu prea dens, iar pe cealaltă mai fin, pentru a acționa ca liant al compoziției, veți obține cei mai buni burgeri. Este vorba de mai multă muncă decât atunci când deschideți un pachet de burgeri gata făcuți, pe care doar îi puneți în tigaie, însă efortul va fi răsplătit din plin.
Puteți asezona carnea cum vă place, dar nu vă zgârciți cu sarea și piperul - este obligatoriu să adăugați câte un praf generos din fiecare. Manevrați carnea tocată cât mai puțin și mai delicat posibil - modelați chiftelele cu mâinile, fără să presați sau să comprimați carnea prea mult - căci o carne prea frământată va face burgerii vârtoși. Faceți o mică adâncitură în mijlocul fiecărui burger, aceasta îi va împiedica să se "baloneze" în timpul gătitului, nemaifiind astfel tentați să îi apăsați cu o spatulă, comprimând carnea și făcând delicioasele sucuri proprii să se piardă. Nu uitați că în timpul gătiri carnea se va strânge. Pentru ca hamburgerii gătiți și chifla să aibă aceleași dimensiuni, faceți chiftele cu 1 cm mai mari în diametru decât chifla.
În cele din urmă, deoarece carnea tocată se gătește relativ repede, dacă răciți chiftelele înainte de gătire, va fi mai ușor să obțineți burgeri roz și suculenți în centru, dacă acesta vă este scopul. Răcirea este în plus mai avantajoasă când aveți invitați, căci chiftelele pot fi modelate în avans și păstrate acoperite la frigider până la gătire.
Ingrediente
Indicații
Puneți în congelator elementele metalice ale mașinii de tocat sau accesoriul pentru tocat carne al robotului și lăsați-le să se răcească 1 oră înainte de folosire. Tăiați bucata de carne în cuburi de maximum 1 cm, îndepărtând și aruncând tendoanele și membrele. Răciți carnea în frigider 15 minute, acoperită cu folie alimentară. Montați pe mașina de tocat carne sita cea mai mare. Tocați carnea în tranșe mici, pentru a nu supraaglomera mașina. Scoateți și spălați accesoriul mașinii. Transferați jumătate din carnea tocată într-un castron, păstrați la frigider. Montați pe mașina de tocat sita cea mai mică. La viteză medie, treceți prin mașină carnea tocată păstrată. Puneți-o în castron peste cealaltă carne și congelați totul 15 minute. Amestecați ușor cu mâinile cele două porții de carne.
Frământând cât mai puțin posibil carnea, modelați 6 chiftele egale, de 11-12 centimetri diametru și 3 centimetri grosime, faceți câte o mică adâncitură în centrul fiecăreia. Acoperiți-le și răciți-le 15-30 de minute în frigider. Asezonați fiecare burger pe ambele părți cu sare și piper din belșug.
Încingeți 2 minute o tigaie mare pe foc mediu-mare. Adăugați destul ulei cât să acopere fundul tigăii și încingeți-l până sfârâie. Lucrând în tranșe, dacă este nevoie, pentru a nu aglomera tigaia ( chiftelele ar trebui să fie la cel puțin 5 cm distanță între ele ), aranjați burgerii și prăjiți-i 3 minute. Reduceți temperatura la mediu-mic și întoarceți burgerii. Mai prăjiți-i încă 2 1/2 minute pentru mediu în sânge, 4 minute pentru mediu și 6 minute pentru mediu făcuți.
Transferați burgerii pe un platou și lăsați-i să se odihnească 3 minute, acoperiți-i pentru a se menține calzi. Între timp, ștergeți tigaia cu șervete de hârtie. Topiți jumătate din unt în tigaie, apoi adăugați jumătate din chifle, cu partea tăiată în jos, și prăjiți-le până se rumenesc ușor. Repetați cu restul de unt și de chifle. Serviți burgerii în chifle, cu garniturile sugerate alături.
Tăiați carnea în bucăți mici înainte de tocare, pentru a nu forța și a nu înfunda mașina de tocat.
Asigurați-vă că tot echipamentul de tocare este în permanență foarte curat și bine răcit.
Din greabăn, cu aproape 15% grăsime, se obțin burgeri mai suculenți și mai gustoși decât din bucăți macre, cum ar fi vrăbioara. Începeți cu o bucată de greabăn de bună calitate cumpărată de la măcelărie. Tehnica de mai jos a fost dobândită după multe încercări. Dacă împărțiți bucata de carne în două și o tocați diferit pe fiecare parte, pe una mai mare, pentru a menține amestecul suculent și nu prea dens, iar pe cealaltă mai fin, pentru a acționa ca liant al compoziției, veți obține cei mai buni burgeri. Este vorba de mai multă muncă decât atunci când deschideți un pachet de burgeri gata făcuți, pe care doar îi puneți în tigaie, însă efortul va fi răsplătit din plin.
Puteți asezona carnea cum vă place, dar nu vă zgârciți cu sarea și piperul - este obligatoriu să adăugați câte un praf generos din fiecare. Manevrați carnea tocată cât mai puțin și mai delicat posibil - modelați chiftelele cu mâinile, fără să presați sau să comprimați carnea prea mult - căci o carne prea frământată va face burgerii vârtoși. Faceți o mică adâncitură în mijlocul fiecărui burger, aceasta îi va împiedica să se "baloneze" în timpul gătitului, nemaifiind astfel tentați să îi apăsați cu o spatulă, comprimând carnea și făcând delicioasele sucuri proprii să se piardă. Nu uitați că în timpul gătiri carnea se va strânge. Pentru ca hamburgerii gătiți și chifla să aibă aceleași dimensiuni, faceți chiftele cu 1 cm mai mari în diametru decât chifla.
În cele din urmă, deoarece carnea tocată se gătește relativ repede, dacă răciți chiftelele înainte de gătire, va fi mai ușor să obțineți burgeri roz și suculenți în centru, dacă acesta vă este scopul. Răcirea este în plus mai avantajoasă când aveți invitați, căci chiftelele pot fi modelate în avans și păstrate acoperite la frigider până la gătire.