Chec cu mere și caramel vegan

AutorDulce by Ana
DificultateÎncepător

După câteva zile foarte dulci am decis să reduc puțin cantitatea de zahăr rafinat pe care o consum și să pregătesc o serie de deserturi mai sănătoase.

Prima rețetă din această serie e checul cu mere și caramel vegan. O prăjitură densă și însiropată cu un gust subtil de mere, acoperită cu o ploaie de semințe și nuci și servită cu un caramel vegan, care este la fel de gustos ca rețeta clasică, dar cu mult mai puține grăsimi. 🙂

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire20 minuteTimp de preparare1 oră 50 minuteTimp total2 ore 10 minute

Ingrediente:

Chec :
 90 gr făină de migdale
 315 gr făină de secară
 130 gr zahăr de cocos
 3 tsp praf de copt
 3 tsp scorțișoară
 1 tsp nucșoară
 ½ tsp sare
 3 ouă
 420 gr iaurt grecesc
 190 ml ulei de floarea soarelui
 200 gr mere, date pe răzătoare și scurse
 90 gr stafide
 90 gr merișoare
Topping :
 2 tbsp nuci
 2 tbsp semințe de dovleac
 2 tbsp semințe de floarea soarelui
 2 tbsp semințe de chia
 2 tbsp semințe de in
Caramel :
 340 gr curmale
 2 tbsp ulei de cocos
 240 ml lapte de migdale
 120 ml apă
 1 tsp vanilie
 ¼ tsp sare de Himalaya

Mod de preparare:

Chec :
1

Preîncălzim cuptorul la 160˚C.

2

Amestecăm într-un bol ingredientele uscate : făină, zahăr, praf de copt, scorțișoară, nucșoară, stafide, merișoare.

3

Amestecăm într-un bol ingredientele umede : ouă, iaurtul, uleiul și merele.

4

Amestecăm ambele, până avem un aluat omogen și-l punem într-o tavă de chec cu dimensiunea de 14,5 cm x 22 cm, tapetată cu hârtie de copt.

5

Amestecăm semințele din topping și le presărăm peste chec, apăsând puțin ca să se lipească de aluat.

6

Coacem checul timp de 1 oră 50 minute - 2 ore. Îl testăm cu o scobitoare după 1 oră 20 minute, acesta trebuie să fie uscat dar să rămână puțin aluat pe scobitoare, ca la negrese.

7

Îl lăsăm să se răcească în tavă după care îl scoatem pe un grătar să se răcească complet.

Caramel :
8

Încălzim apa într-o crăticioară și o turnăm peste curmale. Le lăsăm 20-30 de minute la înmuiat.

9

Punem toate ingredientele într-un blender și le mixăm până obținem o pastă fină și cremoasă.

10

Servim caramelul lângă o felie de chec.

11

Checul și caramelul pot fi păstrate la frigider până la 5 zile. Asta dacă rezistă atâta timp !

Ingrediente

Chec :
 90 gr făină de migdale
 315 gr făină de secară
 130 gr zahăr de cocos
 3 tsp praf de copt
 3 tsp scorțișoară
 1 tsp nucșoară
 ½ tsp sare
 3 ouă
 420 gr iaurt grecesc
 190 ml ulei de floarea soarelui
 200 gr mere, date pe răzătoare și scurse
 90 gr stafide
 90 gr merișoare
Topping :
 2 tbsp nuci
 2 tbsp semințe de dovleac
 2 tbsp semințe de floarea soarelui
 2 tbsp semințe de chia
 2 tbsp semințe de in
Caramel :
 340 gr curmale
 2 tbsp ulei de cocos
 240 ml lapte de migdale
 120 ml apă
 1 tsp vanilie
 ¼ tsp sare de Himalaya

Indicații

Chec :
1

Preîncălzim cuptorul la 160˚C.

2

Amestecăm într-un bol ingredientele uscate : făină, zahăr, praf de copt, scorțișoară, nucșoară, stafide, merișoare.

3

Amestecăm într-un bol ingredientele umede : ouă, iaurtul, uleiul și merele.

4

Amestecăm ambele, până avem un aluat omogen și-l punem într-o tavă de chec cu dimensiunea de 14,5 cm x 22 cm, tapetată cu hârtie de copt.

5

Amestecăm semințele din topping și le presărăm peste chec, apăsând puțin ca să se lipească de aluat.

6

Coacem checul timp de 1 oră 50 minute - 2 ore. Îl testăm cu o scobitoare după 1 oră 20 minute, acesta trebuie să fie uscat dar să rămână puțin aluat pe scobitoare, ca la negrese.

7

Îl lăsăm să se răcească în tavă după care îl scoatem pe un grătar să se răcească complet.

Caramel :
8

Încălzim apa într-o crăticioară și o turnăm peste curmale. Le lăsăm 20-30 de minute la înmuiat.

9

Punem toate ingredientele într-un blender și le mixăm până obținem o pastă fină și cremoasă.

10

Servim caramelul lângă o felie de chec.

11

Checul și caramelul pot fi păstrate la frigider până la 5 zile. Asta dacă rezistă atâta timp !

Chec cu mere și caramel vegan