Îmi place să mă bucur de fiecare fruct în sezonul lui, pentru că atunci atinge apogeul gustului și al savorii. Și uite așa, a venit rândul murelor, pe care le-am integrat într-un cheesecake fresh (ca doar e vară 🙂), cremos și cu note acrișoare de lămâie. Nu știu cât de mult vorbesc pozele de la sine, dar vă garantez că e delicioasă.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Preîncălzim cuptorul la 180 °C. Tapetăm cu hârtie de copt o formă de tort detașabilă cu diametrul de 23cm.
Cernem făina, praful de copt și sarea într-un castron mediu și amestecăm.
Într-un vas încăpător batem untul, zahărul, coaja de lămâie și vanilia cu un mixer la viteză medie până devine ușor și pufos, aproximativ 8 minute.
Adăugăm ouăle, unul câte unul, batând până se încorporează fiecare înainte de a-l adăuga pe următorul. Curățăm bolul cu o spatulă atunci când este necesar.
Adăugăm amestecul de făină în trei părți, alternând cu laptele în două părți, bătând până când fiecare adăugare este încorporată înainte de a adăuga următoarea; nu amestecați prea mult.
Turnăm aluatul în tavă și-l nivelăm cu o spatulă.
Punem bucățelele de mure peste și introducem tava în cuptorul preîncălzit.
Coacem blatul până când o scobitoare introdusă în centru iese curată, aproximativ 25 de minute.
Transferăm tava pe un grătar și lăsăm blatul să se răcească complet în tavă. Acoperim bine tava cu folie de plastic și o băgăm la frigider pentru cel puțin o oră.
Slăbim marginile cu o spatulă dreaptă, inversăm tava pentru a îndepărta blatul și îndepărtăm hârtia de copt.
Nivelăm blatul cu un cuțit sau un nivelator și-l punem deoparte.
Punem zahărul, amidonul și zeama de lămâie într-o crăticioara. Amestecăm cu un tel până se dizolvă amidonul.
Adăugăm murele și punem crăticioara pe foc mediu.
Fierbem compoziția timp de 5 - 6 min amestecând din când în când în ea să nu se ardă.
Oprim focul și lăsăm să se răcească 10 minute. Pasăm compoziția folosind un blender vertical sau un zdrobitor de cartofi.
Trecem piureul de mure printr-o sită pentru a elimina semințele și-l punem deoparte să se răcească complet.
Turnăm apa într-o crăticioara și o punem pe foc.
Adăugăm zahărul și lăsăm să fiarbă până când se dizolvă zahărul.
Lăsăm siropul să se răcească.
Adăugăm două linguri de coulis de mure și amestecăm bine.
Punem siropul deoparte până avem nevoie de el.
Punem ciocolată într-un vas rezistent la căldură și turnăm frișca peste.
Introducem ciocolata în cuptorul cu microunde și o topim în intervale de 1 minut, amestecând bine după fiecare interval.
Adăugăm sucul și coaja de lămâie și amestecăm. Acoperim ganache-ul cu o folie de plastic, direct pe suprafața acestuia.
Îl lăsăm să se răcească complet înainte de a-l introduce în frigider pentru 30 de minute.
Folosind un mixer electric batem ganache-ul până se deschide la culoare și devine pufos.
Așezăm ciocolata albă și 100g de smântână într-un vas rezistent la căldură.
Înmuiem foile de gelatină într-un bol cu apă rece.
Introducem ciocolata în cuptorul cu microunde și o topim în intervale de 1 minut, amestecând bine după fiecare interval. O lăsăm să se răcească puțin înainte să o folosim în cremă.
Într-un castron mare, amestecăm crema de brânză cu zahărul pudră și extractul de vanilie până se omogenizează.
Adăugăm ciocolata topită și coulis-ul de mure rămas și amestecăm bine.
Topim gelatina în cuptorul cu microunde sau într-o crăticioara pe foc mic, până se topește. ATENȚIE!!! Gelatină își pierde proprietățile de coagulare dacă este încălzită peste 80 °C. Aveți grijă să nu o fierbeți.
Turnăm gelatina peste crema de brânză și amestecăm cu mixerul la viteză mare.
Într-un alt castron batem frișca până se formează vârfuri moi.
Încorporăm ușor frișca în amestecul de ciocolată albă și cremă de brânză.
Crema de brânză trebuie preparată ultima, după ce avem toate celalate componente. Această începe să se întărească de la gelatină așa că trebuie să lucrăm rapid.
Tapetăm marginile unei forme de tort detașabilă cu diametrul de 23cm cu hârtie de copt sau folie de acetat (hârtia sau folia trebuie să fie puțin mai înaltă decât forma de tort)
Punem blatul în formă.
Insiropam piscoturile în siropul de mure și le așezăm într-un strat uniform peste blat.
Turnăm crema de brânză și o nivelăm cu o spatulă. Adăugăm murele într-un strat uniform și le apăsăm ușor în cremă.
Turnăm ganache-ul de lămâie peste și-l nivelăm. Opțional putem folosi o racletă zimțată pentru a adaugă puțină textură.
Introducem prăjitura la frigider pentru cel puțin 6 ore sau de preferat peste noapte.
Topim și temperăm ciocolata Ruby și glazurăm pișcoturile. Lăsăm ciocolata să se întărească înainte de a folosi pișcoturile.
Punem pișcoturile de jur împrejurul prăjiturii și le legăm cu o panglică.
Decorăm cu mure, felii de lămâie și mentă.
Ingrediente
Indicații
Preîncălzim cuptorul la 180 °C. Tapetăm cu hârtie de copt o formă de tort detașabilă cu diametrul de 23cm.
Cernem făina, praful de copt și sarea într-un castron mediu și amestecăm.
Într-un vas încăpător batem untul, zahărul, coaja de lămâie și vanilia cu un mixer la viteză medie până devine ușor și pufos, aproximativ 8 minute.
Adăugăm ouăle, unul câte unul, batând până se încorporează fiecare înainte de a-l adăuga pe următorul. Curățăm bolul cu o spatulă atunci când este necesar.
Adăugăm amestecul de făină în trei părți, alternând cu laptele în două părți, bătând până când fiecare adăugare este încorporată înainte de a adăuga următoarea; nu amestecați prea mult.
Turnăm aluatul în tavă și-l nivelăm cu o spatulă.
Punem bucățelele de mure peste și introducem tava în cuptorul preîncălzit.
Coacem blatul până când o scobitoare introdusă în centru iese curată, aproximativ 25 de minute.
Transferăm tava pe un grătar și lăsăm blatul să se răcească complet în tavă. Acoperim bine tava cu folie de plastic și o băgăm la frigider pentru cel puțin o oră.
Slăbim marginile cu o spatulă dreaptă, inversăm tava pentru a îndepărta blatul și îndepărtăm hârtia de copt.
Nivelăm blatul cu un cuțit sau un nivelator și-l punem deoparte.
Punem zahărul, amidonul și zeama de lămâie într-o crăticioara. Amestecăm cu un tel până se dizolvă amidonul.
Adăugăm murele și punem crăticioara pe foc mediu.
Fierbem compoziția timp de 5 - 6 min amestecând din când în când în ea să nu se ardă.
Oprim focul și lăsăm să se răcească 10 minute. Pasăm compoziția folosind un blender vertical sau un zdrobitor de cartofi.
Trecem piureul de mure printr-o sită pentru a elimina semințele și-l punem deoparte să se răcească complet.
Turnăm apa într-o crăticioara și o punem pe foc.
Adăugăm zahărul și lăsăm să fiarbă până când se dizolvă zahărul.
Lăsăm siropul să se răcească.
Adăugăm două linguri de coulis de mure și amestecăm bine.
Punem siropul deoparte până avem nevoie de el.
Punem ciocolată într-un vas rezistent la căldură și turnăm frișca peste.
Introducem ciocolata în cuptorul cu microunde și o topim în intervale de 1 minut, amestecând bine după fiecare interval.
Adăugăm sucul și coaja de lămâie și amestecăm. Acoperim ganache-ul cu o folie de plastic, direct pe suprafața acestuia.
Îl lăsăm să se răcească complet înainte de a-l introduce în frigider pentru 30 de minute.
Folosind un mixer electric batem ganache-ul până se deschide la culoare și devine pufos.
Așezăm ciocolata albă și 100g de smântână într-un vas rezistent la căldură.
Înmuiem foile de gelatină într-un bol cu apă rece.
Introducem ciocolata în cuptorul cu microunde și o topim în intervale de 1 minut, amestecând bine după fiecare interval. O lăsăm să se răcească puțin înainte să o folosim în cremă.
Într-un castron mare, amestecăm crema de brânză cu zahărul pudră și extractul de vanilie până se omogenizează.
Adăugăm ciocolata topită și coulis-ul de mure rămas și amestecăm bine.
Topim gelatina în cuptorul cu microunde sau într-o crăticioara pe foc mic, până se topește. ATENȚIE!!! Gelatină își pierde proprietățile de coagulare dacă este încălzită peste 80 °C. Aveți grijă să nu o fierbeți.
Turnăm gelatina peste crema de brânză și amestecăm cu mixerul la viteză mare.
Într-un alt castron batem frișca până se formează vârfuri moi.
Încorporăm ușor frișca în amestecul de ciocolată albă și cremă de brânză.
Crema de brânză trebuie preparată ultima, după ce avem toate celalate componente. Această începe să se întărească de la gelatină așa că trebuie să lucrăm rapid.
Tapetăm marginile unei forme de tort detașabilă cu diametrul de 23cm cu hârtie de copt sau folie de acetat (hârtia sau folia trebuie să fie puțin mai înaltă decât forma de tort)
Punem blatul în formă.
Insiropam piscoturile în siropul de mure și le așezăm într-un strat uniform peste blat.
Turnăm crema de brânză și o nivelăm cu o spatulă. Adăugăm murele într-un strat uniform și le apăsăm ușor în cremă.
Turnăm ganache-ul de lămâie peste și-l nivelăm. Opțional putem folosi o racletă zimțată pentru a adaugă puțină textură.
Introducem prăjitura la frigider pentru cel puțin 6 ore sau de preferat peste noapte.
Topim și temperăm ciocolata Ruby și glazurăm pișcoturile. Lăsăm ciocolata să se întărească înainte de a folosi pișcoturile.
Punem pișcoturile de jur împrejurul prăjiturii și le legăm cu o panglică.
Decorăm cu mure, felii de lămâie și mentă.