Chocoflan cu dulceață de lapte și sos butterscotch

AutorDulce by Ana
DificultateIntermediar

Este prima oară când pregătesc un chocoflan, dar cu siguranță nu va fi și ultima dată. Deși nu are o aromă puternică de caramel, textura și gustul sunt absolut superbe. Eu prefer un gust intens de caramel așa că am pregătit un sos butterscotch lângă, dar prăjitura este absolut delicioasă și așa simplă, fără nimic alături.

ShareSave
Chocoflan cu dulceață de lapte
Randamente1 porțieTimp de pregătire30 minuteTimp de preparare1 oră 30 minuteTimp total2 ore

Ingrediente:

Flan:
 380 gr dulceață de lapte
 354 ml lapte evaporat
 115 gr cremă de brânză, la temperatura camerei
 1 1/2 linguriță extract de vanilie
 1 praf de sare
 5 ouă mari
Blat de ciocolată:
 160 gr făină
 200 gr zahăr
 50 gr pudră de cacao
 85 gr unt nesărat, tăiat cuburi, la temperatura camerei
 120 ml cafea preparată, răcită
 120 ml lapte bătut
 1 ou mare
 1 linguriță extract de vanilie
 1 linguriță praf de copt
 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
 1/2 linguriță sare
Sos butterscotch:
 55 gr unt nesărat
 170 gr zahăr brun
 90 gr smântână proaspătă 35% grăsime
 1 linguriță extract de vanilie
 1 praf de sare

Mod de preparare:

1

Preîncălzim cuptorul 180 °C.

Flanul:
2

Într-un blender, adăugăm dulceața de lapte, laptele evaporat, crema de brânză, extractul de vanilie și sarea. Amestecăm până la omogenizare, 20 până la 30 de secunde.

3

Turnăm ouăle și mai amestecăm încă 10 secunde, la viteză mare, până se omogenizează.

Blat de ciocolată:
4

Într-un bol încăpător cernem făina, zahărul, pudra de cacao, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, sarea și scorțișoara.

5

Cu ajutorul unui mixer electric amestecăm la cea mai mică setare până când se combină, apoi adăugăm untul și continuăm să amestecăm la viteză mică până când amestecul se aseamănă cu nisipul umed.

6

Într-o cană mare, combinăm cafeaua, laptele bătut, oul și extractul de vanilie. Amestecăm puțin cu ajutorul unei furculițe și turnăm încet compoziția în amestecul de făină și unt cu mixerul funcționând la viteză mică.

7

Cu o spatulă sau lingură curățăm pereții bolului și batem amestecul la viteză mare pentru încă un minut.

8

Ungem generos o tavă Bundt de 2,5 litri cu spray de gătit sau ulei.

9

Adăugăm compoziția de ciocolată, netezind partea de sus cu o spatulă sau o lingură.

10

Turnăm cu grijă flanul pentru a nu deranja blatul de dedesubt.

11

Transferăm forma în tavă cuptorului sau într-o tavă de copt încăpătoare.

12

Ungem o bucată de hârtie de copt cu ulei și o punem cu partea unsă în jos peste prăjitură, îndoind-o peste margini pentru a acoperi lejer.

13

Transferăm prăjitura în cuptor, apoi turnăm aprox 5-6cm de apă în tava cuptorului sau în tava de copt.

14

Coacem prăjitura timp de 1 oră și 15min până la 1 oră și 30 minute, verificând starea de gătit după 1 oră, folosind o scobitoare.

15

Scoatem cu grijă prăjitura din cuptor și o lăsăm să se răcească la temperatura camerei înainte de a o pune în frigider să se răcească complet, cel puțin câteva ore.

Sos butterscotch:
16

Punem untul, zahărul brun, smântâna și vanilia într-o cratiță.

17

Amestecăm ușor în timp ce aducem compoziția la punctul de fierbere.

18

Când totul este omogen turnăm sosul într-un recipient cât este încă fierbinte și punem folie alimentară direct pe suprafața lui pentru a evita formarea unei pojghițe.

Pentru a servi:
19

Odată ce suntem gata de servit, trecem cu grijă un cuțit în jurul formei, apoi răsturnăm pe un platoul de servire, scuturând ușor în sus și în jos dacă prăjitura nu vrea să iasă din formă.

20

Decoram chocoflan-ul cu sos butterscotch și orice altă decorațiune vrem să folosim (eu am folosit câteva nuci caramelizate și bucățele de ciocolată ) sau îl serviți simplu, fără nimic alături.

Ingrediente

Flan:
 380 gr dulceață de lapte
 354 ml lapte evaporat
 115 gr cremă de brânză, la temperatura camerei
 1 1/2 linguriță extract de vanilie
 1 praf de sare
 5 ouă mari
Blat de ciocolată:
 160 gr făină
 200 gr zahăr
 50 gr pudră de cacao
 85 gr unt nesărat, tăiat cuburi, la temperatura camerei
 120 ml cafea preparată, răcită
 120 ml lapte bătut
 1 ou mare
 1 linguriță extract de vanilie
 1 linguriță praf de copt
 1/2 linguriță bicarbonat de sodiu
 1/2 linguriță scorțișoară măcinată
 1/2 linguriță sare
Sos butterscotch:
 55 gr unt nesărat
 170 gr zahăr brun
 90 gr smântână proaspătă 35% grăsime
 1 linguriță extract de vanilie
 1 praf de sare

Indicații

1

Preîncălzim cuptorul 180 °C.

Flanul:
2

Într-un blender, adăugăm dulceața de lapte, laptele evaporat, crema de brânză, extractul de vanilie și sarea. Amestecăm până la omogenizare, 20 până la 30 de secunde.

3

Turnăm ouăle și mai amestecăm încă 10 secunde, la viteză mare, până se omogenizează.

Blat de ciocolată:
4

Într-un bol încăpător cernem făina, zahărul, pudra de cacao, bicarbonatul de sodiu, praful de copt, sarea și scorțișoara.

5

Cu ajutorul unui mixer electric amestecăm la cea mai mică setare până când se combină, apoi adăugăm untul și continuăm să amestecăm la viteză mică până când amestecul se aseamănă cu nisipul umed.

6

Într-o cană mare, combinăm cafeaua, laptele bătut, oul și extractul de vanilie. Amestecăm puțin cu ajutorul unei furculițe și turnăm încet compoziția în amestecul de făină și unt cu mixerul funcționând la viteză mică.

7

Cu o spatulă sau lingură curățăm pereții bolului și batem amestecul la viteză mare pentru încă un minut.

8

Ungem generos o tavă Bundt de 2,5 litri cu spray de gătit sau ulei.

9

Adăugăm compoziția de ciocolată, netezind partea de sus cu o spatulă sau o lingură.

10

Turnăm cu grijă flanul pentru a nu deranja blatul de dedesubt.

11

Transferăm forma în tavă cuptorului sau într-o tavă de copt încăpătoare.

12

Ungem o bucată de hârtie de copt cu ulei și o punem cu partea unsă în jos peste prăjitură, îndoind-o peste margini pentru a acoperi lejer.

13

Transferăm prăjitura în cuptor, apoi turnăm aprox 5-6cm de apă în tava cuptorului sau în tava de copt.

14

Coacem prăjitura timp de 1 oră și 15min până la 1 oră și 30 minute, verificând starea de gătit după 1 oră, folosind o scobitoare.

15

Scoatem cu grijă prăjitura din cuptor și o lăsăm să se răcească la temperatura camerei înainte de a o pune în frigider să se răcească complet, cel puțin câteva ore.

Sos butterscotch:
16

Punem untul, zahărul brun, smântâna și vanilia într-o cratiță.

17

Amestecăm ușor în timp ce aducem compoziția la punctul de fierbere.

18

Când totul este omogen turnăm sosul într-un recipient cât este încă fierbinte și punem folie alimentară direct pe suprafața lui pentru a evita formarea unei pojghițe.

Pentru a servi:
19

Odată ce suntem gata de servit, trecem cu grijă un cuțit în jurul formei, apoi răsturnăm pe un platoul de servire, scuturând ușor în sus și în jos dacă prăjitura nu vrea să iasă din formă.

20

Decoram chocoflan-ul cu sos butterscotch și orice altă decorațiune vrem să folosim (eu am folosit câteva nuci caramelizate și bucățele de ciocolată ) sau îl serviți simplu, fără nimic alături.

Note

Chocoflan cu dulceață de lapte și sos butterscotch