Ciorbă de miel

AutorAxinia DV
DificultateÎncepător

O ciorbă gustoasă de miel, acrită cu borș, ce a devenit tradiție pe masa noastră de Paște!

ShareSave
O reteta clasica de ciorba
Randamente1 porțieTimp de pregătire45 minuteTimp de preparare3 minuteTimp total48 minute

Ingrediente:

 1 cap de miel (gâtul, coada sau altă bucată de carne cu os)
 2 cepe
 3 morcovi
 2 păstrânaci
 1 țelină potrivită
 100 gr orez
 2 ouă
 200 ml smântână
 100 gr verdețuri (leuștean, măcriș, tarhon)
 20 boabe de piper
 1 l borș (sau aproximativ 100 ml oțet, în funcție de cât de acră vă place)
 1 foaie dafin

Mod de preparare:

1

Începem prin pregătirea capului de miel și îndepărtăm dinții, botul, globii oculari, apoi spălăm bine bucata de carne, având grijă să insistăm în zona nasului și a nărilor. Eventual puteți folosi vârful unui cuțit pentru a curăța nările ușor. După ce carnea este spălată, o porționăm în bucăți mai mici.

2

Curățăm ceapa și zarzavatul și le tocăm mărunt.

3

Într-o oală punem 3 l de apă rece, adăugăm carnea, o linguriță de sare, boabele de piper, foaia de dafin și zarzavatul. Lăsăm pe foc mic spre mediu să fiarbă, având grijă să îndepărtăm periodic spuma ce se formează deasupra. Lăsăm la fiert o oră , o oră și un sfert, apoi adăugăm orezul spălat și măcrișul tocat mărunt. Se lasă la fiert încă 20 de minute.

4

După cele 20 de minute, verificăm dacă apa a scăzut foarte mult și mai completăm atât cât este necesar. Tot acum adăugăm și borșul sau oțetul. Adăugați doar jumătate din cantitatea de borș/oțet și apoi gustați. Dacă vă place mai acră puteți completa cu cantitatea rămasă. Lăsați să dea în câteva clocote împreună cu borșul/oțetul.

5

Între timp pregătiți amestecul de ouă cu smântână pentru a drege ciorba. Bateți ouăle cu o furculiță, adăugați smântâna și puțină zeamă de lâmâie. Trageți ciorba de pe foc și turnați amestecul de ou, amestecând ușor.

6

La final, presărați leuștean și tarhon proaspăt tocate.

Ingrediente

 1 cap de miel (gâtul, coada sau altă bucată de carne cu os)
 2 cepe
 3 morcovi
 2 păstrânaci
 1 țelină potrivită
 100 gr orez
 2 ouă
 200 ml smântână
 100 gr verdețuri (leuștean, măcriș, tarhon)
 20 boabe de piper
 1 l borș (sau aproximativ 100 ml oțet, în funcție de cât de acră vă place)
 1 foaie dafin

Indicații

1

Începem prin pregătirea capului de miel și îndepărtăm dinții, botul, globii oculari, apoi spălăm bine bucata de carne, având grijă să insistăm în zona nasului și a nărilor. Eventual puteți folosi vârful unui cuțit pentru a curăța nările ușor. După ce carnea este spălată, o porționăm în bucăți mai mici.

2

Curățăm ceapa și zarzavatul și le tocăm mărunt.

3

Într-o oală punem 3 l de apă rece, adăugăm carnea, o linguriță de sare, boabele de piper, foaia de dafin și zarzavatul. Lăsăm pe foc mic spre mediu să fiarbă, având grijă să îndepărtăm periodic spuma ce se formează deasupra. Lăsăm la fiert o oră , o oră și un sfert, apoi adăugăm orezul spălat și măcrișul tocat mărunt. Se lasă la fiert încă 20 de minute.

4

După cele 20 de minute, verificăm dacă apa a scăzut foarte mult și mai completăm atât cât este necesar. Tot acum adăugăm și borșul sau oțetul. Adăugați doar jumătate din cantitatea de borș/oțet și apoi gustați. Dacă vă place mai acră puteți completa cu cantitatea rămasă. Lăsați să dea în câteva clocote împreună cu borșul/oțetul.

5

Între timp pregătiți amestecul de ouă cu smântână pentru a drege ciorba. Bateți ouăle cu o furculiță, adăugați smântâna și puțină zeamă de lâmâie. Trageți ciorba de pe foc și turnați amestecul de ou, amestecând ușor.

6

La final, presărați leuștean și tarhon proaspăt tocate.

Note

Ciorbă de miel