Cuib de viespi cu fistic, scăldat în lapte și miere

AutorDulce by Ana
DificultateIntermediar

Aceste rulouri îmi provoacă nostalgie și mă duc cu gândul la copilărie. Aroma lor îmbietoare îți va inunda casa, iar textura moale și pufoasă, gustul delicat de fistic și miere le fac irezistibile. Cu siguranță îți va fi greu să te opreşti la o singură bucată, mie mi-a fost :)))

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire45 minuteTimp de preparare1 orăTimp total1 oră 45 minute

Ingrediente:

Aluat:
 500 gr făină 000
 25 gr drojdie proaspătă sau 7g drojdie uscată
 25 gr unt, la temperatura camerei
 300 ml lapte, călduț
 5 gălbenușuri
 1 tbsp de zahăr
 coajă de la o lămâie
 puțină sare
Umplutură:
 200 gr unt, la temperatura camerei
 200 gr zahăr tos
 135 gr fistic măcinat
Pentru însiropat:
 200 gr lapte
 150 gr miere
Decor:
 zahăr pudră
 15 gr fistic măcinat

Mod de preparare:

1

Punem drojdia într-un bol și adăugăm lingura de zahăr. Turnăm 100g de lapte călduț (între 37 – 40 °C) peste și amestecăm bine până dizolvăm drojdia. O lăsăm 10 minute deoparte până formează spumă deasupra. Dacă în 10 min nu a format spumă înseamnă că drojdia este inactivă și trebuie să reluați procesul.

2

Într-un bol încăpător adăugăm făina și formăm o adâncitură în mijlocul ei. Turnăm restul de lapte, gălbenușurile, sarea, untul, coaja de lămâie și amestecul de drojdie.

3

Începem să amestecăm cu o lingură, încorporând câte puțin din făină, până nu mai avem deloc lichid.

4

Acum vine partea distractivă. Începem să frământăm aluatul cu mâna până devine lucios și elastic (aprox 10 – 15 min). Nu vă speriați, este normal ca aluatul să fie lipicios. Este un aluat cu o hidratare ridicată, dar acest lucru îl face pufos și delicios.

5

Când am terminat de frământat aluatul, presărăm puțină făină deasupra și-l acoperim cu un prosop. Lăsăm aluatul să crească aproximativ 1 ora sau până își dublează volumul.

6

Presăram făină pe spațiul de lucru și turnăm aluatul. Îl modelăm într-un dreptunghi și cu sucitorul întindem o foaie de 20cm lățime și 60-65cm lungime. Asigurați-vă în tot acest proces că aluatul nu s-a lipit de spațiul de lucru.

7

Pentru umplutură amestecăm untul cu zahărul până este omogen.

8

Întindem crema de unt peste aluat într-un strat subțire și uniform. Presărăm fistic măcinat peste și începem să rulăm aluatul pe lungime.

9

Tăiem ruloul în bucăți de 5 cm lungime și îi așezăm într-o tavă sau formă rotundă unsă cu puțin unt.

10

Coacem cuibii într-un cuptor preîncălzit la 175 °C pentru 35min.

11

Între timp încălzim puțin cele 200g de lapte și le amestecăm cu mierea.

12

Când cele 35 de min au trecut scoatem cuibii din cuptor și folosind o lingură turnăm ușor laptele peste.

13

Reintroducem tava la cuptor pentru încă 15 – 20 min până când cuibii sunt copți și aurii.

14

Îi lăsăm să se răcească puțin, îi presărăm cu zahăr pudră și fistic măcinat.

15

Sunt delicioși mâncați călduți cu un pahar de lapte rece lângă.

Ingrediente

Aluat:
 500 gr făină 000
 25 gr drojdie proaspătă sau 7g drojdie uscată
 25 gr unt, la temperatura camerei
 300 ml lapte, călduț
 5 gălbenușuri
 1 tbsp de zahăr
 coajă de la o lămâie
 puțină sare
Umplutură:
 200 gr unt, la temperatura camerei
 200 gr zahăr tos
 135 gr fistic măcinat
Pentru însiropat:
 200 gr lapte
 150 gr miere
Decor:
 zahăr pudră
 15 gr fistic măcinat

Indicații

1

Punem drojdia într-un bol și adăugăm lingura de zahăr. Turnăm 100g de lapte călduț (între 37 – 40 °C) peste și amestecăm bine până dizolvăm drojdia. O lăsăm 10 minute deoparte până formează spumă deasupra. Dacă în 10 min nu a format spumă înseamnă că drojdia este inactivă și trebuie să reluați procesul.

2

Într-un bol încăpător adăugăm făina și formăm o adâncitură în mijlocul ei. Turnăm restul de lapte, gălbenușurile, sarea, untul, coaja de lămâie și amestecul de drojdie.

3

Începem să amestecăm cu o lingură, încorporând câte puțin din făină, până nu mai avem deloc lichid.

4

Acum vine partea distractivă. Începem să frământăm aluatul cu mâna până devine lucios și elastic (aprox 10 – 15 min). Nu vă speriați, este normal ca aluatul să fie lipicios. Este un aluat cu o hidratare ridicată, dar acest lucru îl face pufos și delicios.

5

Când am terminat de frământat aluatul, presărăm puțină făină deasupra și-l acoperim cu un prosop. Lăsăm aluatul să crească aproximativ 1 ora sau până își dublează volumul.

6

Presăram făină pe spațiul de lucru și turnăm aluatul. Îl modelăm într-un dreptunghi și cu sucitorul întindem o foaie de 20cm lățime și 60-65cm lungime. Asigurați-vă în tot acest proces că aluatul nu s-a lipit de spațiul de lucru.

7

Pentru umplutură amestecăm untul cu zahărul până este omogen.

8

Întindem crema de unt peste aluat într-un strat subțire și uniform. Presărăm fistic măcinat peste și începem să rulăm aluatul pe lungime.

9

Tăiem ruloul în bucăți de 5 cm lungime și îi așezăm într-o tavă sau formă rotundă unsă cu puțin unt.

10

Coacem cuibii într-un cuptor preîncălzit la 175 °C pentru 35min.

11

Între timp încălzim puțin cele 200g de lapte și le amestecăm cu mierea.

12

Când cele 35 de min au trecut scoatem cuibii din cuptor și folosind o lingură turnăm ușor laptele peste.

13

Reintroducem tava la cuptor pentru încă 15 – 20 min până când cuibii sunt copți și aurii.

14

Îi lăsăm să se răcească puțin, îi presărăm cu zahăr pudră și fistic măcinat.

15

Sunt delicioși mâncați călduți cu un pahar de lapte rece lângă.

Cuib de viespi cu fistic, scăldat în lapte și miere