Dulceață de afine

AutorIoana Cosmina
DificultateÎncepător

Rețetă pentru dulceață de afine fiartă în suc propriu, fără conservanți sau gelifianți artificiali, extraordinar de gustoasă și aspectuoasă. Se pregătește ușor, nu necesită tehnici complicate de gătire, iar produsul final va fi un deliciu pentru zilele de zi cu zi.

ShareSalvează
Randamente1 porțieTimp de pregătire10 minuteTimp de preparare50 minuteTimp total1 oră

Ingrediente:

 2 kg afine
 1.5 kg zahar
 zeama de lamaie
 esenta de valinie

Mod de preparare:

1

Spală și alege afinele de codițe, frunze sau alte impurități apoi varsă-le într-o cratiță largă, cu fund gros.

2

Adaugă zahărul peste afine și lasă întreaga compoziție la macerat câteva ore sau peste noapte, până când afinele își vor lăsa sucul propriu.

3

După ce afinele și-au lăsat sucul, pune cratița la foc potrivit, apoi adaugă zeama de lămâie și esența de vanilie.

4

Amestecă ușor compoziția astfel încât să nu strivești prea mult afinele și lasă dulceața să fiarbă aproximativ o oră, până când va scădea și va căpăta consistența dorită. Pentru a vedea dacă dulceața de afine este gata poți face testul picăturilor de dulceață. Cu ajutorul unei linguri, picură câțiva stropi din siropul dulceții pe o farfurie, dacă aceștia nu curg și rămân întregi, ca boabele de rouă atunci dulceața este gata.

5

Cât timp fierbe dulceața de afine spală bine borcanele în care urmează să o conservi, apoi sterilizează-le în cuptorul preîncălzit la 100 de grade pentru aproximativ 20 de minute. Capacele borcanelor le fierbi pentru câteva minute în apă clocotită și le lași la uscat pe un prosop curat.

6

Când dulceața de afine este gata și a ajuns la consistența dorită, ia-o de pe foc și las-o să se răcorească câteva minute.

7

Pune dulceața de afine fierbinte în borcanele sterilizate. Borcanele trebuie să fie, la rândul lor, încă fierbinți, pentru a evita crăparea acestora și compromiterea dulceții.

8

Pune borcanele cu dulceață la cuptorul preîncălzit, la 100 de grade, pentru aproximativ 15-20 de minute. Lasă-le peste noapte în cuptor, să se răcească încet. În acest mod, dulceața de afine va rezista mult timp în cămară înainte de a fi consumată.

Ingrediente

 2 kg afine
 1.5 kg zahar
 zeama de lamaie
 esenta de valinie

Indicații

1

Spală și alege afinele de codițe, frunze sau alte impurități apoi varsă-le într-o cratiță largă, cu fund gros.

2

Adaugă zahărul peste afine și lasă întreaga compoziție la macerat câteva ore sau peste noapte, până când afinele își vor lăsa sucul propriu.

3

După ce afinele și-au lăsat sucul, pune cratița la foc potrivit, apoi adaugă zeama de lămâie și esența de vanilie.

4

Amestecă ușor compoziția astfel încât să nu strivești prea mult afinele și lasă dulceața să fiarbă aproximativ o oră, până când va scădea și va căpăta consistența dorită. Pentru a vedea dacă dulceața de afine este gata poți face testul picăturilor de dulceață. Cu ajutorul unei linguri, picură câțiva stropi din siropul dulceții pe o farfurie, dacă aceștia nu curg și rămân întregi, ca boabele de rouă atunci dulceața este gata.

5

Cât timp fierbe dulceața de afine spală bine borcanele în care urmează să o conservi, apoi sterilizează-le în cuptorul preîncălzit la 100 de grade pentru aproximativ 20 de minute. Capacele borcanelor le fierbi pentru câteva minute în apă clocotită și le lași la uscat pe un prosop curat.

6

Când dulceața de afine este gata și a ajuns la consistența dorită, ia-o de pe foc și las-o să se răcorească câteva minute.

7

Pune dulceața de afine fierbinte în borcanele sterilizate. Borcanele trebuie să fie, la rândul lor, încă fierbinți, pentru a evita crăparea acestora și compromiterea dulceții.

8

Pune borcanele cu dulceață la cuptorul preîncălzit, la 100 de grade, pentru aproximativ 15-20 de minute. Lasă-le peste noapte în cuptor, să se răcească încet. În acest mod, dulceața de afine va rezista mult timp în cămară înainte de a fi consumată.

Dulceață de afine