Dulceață de vișine în suc propriu

AutorAndrei R
DificultateIntermediar

Din cămara pentru iarnă nu trebuie să lipsească câteva borcănele cu dulceață de vișine făcută în casă. Chiar dacă pare că implică mult timp și efort, în realitate dulceața de vișine se pregătește ușor, cu ingrediente puține și la îndemână.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire20 minuteTimp de preparare1 oră 40 minuteTimp total2 ore

Ingrediente:

 2 kg visine
 1 kg zahar
 suc de lamaie
 1 esenta de lamaie
 1 oz zahar vanilat

Mod de preparare:

1

Spală și curăță vișinele de codițe, resturi de frunze și alte impurități. După spălare lasă vișinele la scurs într-o strecurătoare.

2

Scoate sâmburii vișinelor cu ajutorul unui băț de frigărui. Înfige bățul în vișină și împinge sâmburele astfel încât vișina să rămână întreagă. Poți folosi și alte metode prin care să scoți sâmburii din vișine, în funcție de ce ai la îndemână. În comerț există chiar și aparate speciale pentru această operațiune.

3

Pune vișinele curățate de sâmburi într-o cratiță largă, cu fund dublu și adaugă zahăr în proporție de 700g la 1kg de fruct. Poți ajusta însă cantitatea de zahăr în funcție de cât de acre sau dulci sunt vișinele, dar și după gust.

4

Lasă vișinele cu zahărul câteva ore sau peste noapte, astfel încât vișinele să-și lase siropul pentru a putea fierbe dulceața de vișine în sucul propriu.

5

După ce vișinele și-au lăsat suficient sirop astfel încât să se scalde în el, adaugă zeama de lămâie, esența de lămâie, zahărul vanilat și răzuiește puțină coajă de lămâie. Acestea vor ajuta dulceața de vișine să capete mai multă aromă și parfum, iar gustul final va fi unul aparte.

6

Pune cratița la fiert la foc mic spre potrivit, până când siropul începe să scadă și vișinele sunt bine fierte. Ar trebui să dureze aproximativ o oră din momentul în care dulceața începe să dea în fiert. Cel mai bine este să faci testul picăturilor de dulceață. Picură câteva picături din siropul dulceței pe o farfurie, iar dacă picăturile se coagulează și nu se înșiră, nu curg, atunci dulceața este gata.

7

Oprește focul și lasă dulceața câteva minute să se răcorească înainte să o conservi în borcane pentru iarnă.

8

Pune dulceața în borcane sterilizate pe care le mai dai apoi 15 minute la cuptorul preîncălzit, la 120 de grade. Oprește cuptorul și lasă borcanele înăuntru, să se răcească încet peste noapte. În felul acesta dulceața va rezista mult timp în cămară înainte de a fi consumată.

Ingrediente

 2 kg visine
 1 kg zahar
 suc de lamaie
 1 esenta de lamaie
 1 oz zahar vanilat

Indicații

1

Spală și curăță vișinele de codițe, resturi de frunze și alte impurități. După spălare lasă vișinele la scurs într-o strecurătoare.

2

Scoate sâmburii vișinelor cu ajutorul unui băț de frigărui. Înfige bățul în vișină și împinge sâmburele astfel încât vișina să rămână întreagă. Poți folosi și alte metode prin care să scoți sâmburii din vișine, în funcție de ce ai la îndemână. În comerț există chiar și aparate speciale pentru această operațiune.

3

Pune vișinele curățate de sâmburi într-o cratiță largă, cu fund dublu și adaugă zahăr în proporție de 700g la 1kg de fruct. Poți ajusta însă cantitatea de zahăr în funcție de cât de acre sau dulci sunt vișinele, dar și după gust.

4

Lasă vișinele cu zahărul câteva ore sau peste noapte, astfel încât vișinele să-și lase siropul pentru a putea fierbe dulceața de vișine în sucul propriu.

5

După ce vișinele și-au lăsat suficient sirop astfel încât să se scalde în el, adaugă zeama de lămâie, esența de lămâie, zahărul vanilat și răzuiește puțină coajă de lămâie. Acestea vor ajuta dulceața de vișine să capete mai multă aromă și parfum, iar gustul final va fi unul aparte.

6

Pune cratița la fiert la foc mic spre potrivit, până când siropul începe să scadă și vișinele sunt bine fierte. Ar trebui să dureze aproximativ o oră din momentul în care dulceața începe să dea în fiert. Cel mai bine este să faci testul picăturilor de dulceață. Picură câteva picături din siropul dulceței pe o farfurie, iar dacă picăturile se coagulează și nu se înșiră, nu curg, atunci dulceața este gata.

7

Oprește focul și lasă dulceața câteva minute să se răcorească înainte să o conservi în borcane pentru iarnă.

8

Pune dulceața în borcane sterilizate pe care le mai dai apoi 15 minute la cuptorul preîncălzit, la 120 de grade. Oprește cuptorul și lasă borcanele înăuntru, să se răcească încet peste noapte. În felul acesta dulceața va rezista mult timp în cămară înainte de a fi consumată.

Dulceață de vișine în suc propriu