Gem de caise

AutorHungryTina
DificultateIntermediar

Dacă reduci cantitatea de zahăr adăugat la acest gem, vei obține aromă mai intensă de caise, fără să fie prea dulce.

ShareSave
Randamente3 porțiiTimp de pregătire55 minuteTimp total55 minute

Ingrediente:

 1,50 kg caise
 200 ml suc de mere
 1 kg zahăr cu pectină
 sucul de la 1 lămâie mare
 1 tsp de unt

Mod de preparare:

1

Se așează câteva farfurioare în congelator. Se taie caisele în jumătăți și se scot sâmburii. Se toacă, apoi se așează într-o cratiță mare laolaltă cu sucul de mere. Se sparg câțiva sâmburi, se scot miejii dinăuntru și se adaugă în cratița cu caise ( este opțional, dar va da o extra aromă ). Se aduce totul la punctul de fierbere. Se dă focul mai mic și se fierbe constant 10 minute, până când se înmoaie caisele.

2

Se adaugă zahărul și sucul de lămâie, apoi se amestecă totul bine pe foc mediu, ca să se dizolve zahărul. Se dă focul mai tare și se fierbe 20 de minute până când se leagă gemul. Se verifică dacă s-a legat așezând un strop de gem pe una dintre farfuriile din congelator. Se lasă puțin, apoi se apasă gemul cu degetul. Dacă face cute, este gata. Dacă nu, se mai lasă să fiarbă încă 5 minute și se verifică din nou.

3

Se ia de pe foc, se adună orice spumă de deasupra dacă se formează, apoi se amestecă totul. Se lasă la răcit 10 minute, se mai amestecă odată, apoi se așează cu un polonic în borcane sterilizate și încălzite. Se închid cu capac, se etichetează și se păstrează la frigider 4-6 săptămâni.

Cum să păstrezi gemurile mai mult timp
4

Gemurile făcute după această rețetă au mai puțin zahăr, astfel că trebuie păstrate la frigider în cazul în care nu le sigilezi. Dacă vrei să faci asta, pune borcanele într-o cratiță mare, pe fundul căreia așează un ștergar de bucătărie. Asigură-te că sunt bine închise. Înfășoară încă un ștergar printre borcane, ca să nu se lovească între ele, apoi toarnă deasupra apă cât să le acopere complet. Adu la punctul de fierbere.

5

Se fierbe totul constant timp de o oră, apoi se lasă la răcit în apă. Acum genul poate fi păstrat într-un loc răcoros și întunecat până la un an.

Ingrediente

 1,50 kg caise
 200 ml suc de mere
 1 kg zahăr cu pectină
 sucul de la 1 lămâie mare
 1 tsp de unt

Indicații

1

Se așează câteva farfurioare în congelator. Se taie caisele în jumătăți și se scot sâmburii. Se toacă, apoi se așează într-o cratiță mare laolaltă cu sucul de mere. Se sparg câțiva sâmburi, se scot miejii dinăuntru și se adaugă în cratița cu caise ( este opțional, dar va da o extra aromă ). Se aduce totul la punctul de fierbere. Se dă focul mai mic și se fierbe constant 10 minute, până când se înmoaie caisele.

2

Se adaugă zahărul și sucul de lămâie, apoi se amestecă totul bine pe foc mediu, ca să se dizolve zahărul. Se dă focul mai tare și se fierbe 20 de minute până când se leagă gemul. Se verifică dacă s-a legat așezând un strop de gem pe una dintre farfuriile din congelator. Se lasă puțin, apoi se apasă gemul cu degetul. Dacă face cute, este gata. Dacă nu, se mai lasă să fiarbă încă 5 minute și se verifică din nou.

3

Se ia de pe foc, se adună orice spumă de deasupra dacă se formează, apoi se amestecă totul. Se lasă la răcit 10 minute, se mai amestecă odată, apoi se așează cu un polonic în borcane sterilizate și încălzite. Se închid cu capac, se etichetează și se păstrează la frigider 4-6 săptămâni.

Cum să păstrezi gemurile mai mult timp
4

Gemurile făcute după această rețetă au mai puțin zahăr, astfel că trebuie păstrate la frigider în cazul în care nu le sigilezi. Dacă vrei să faci asta, pune borcanele într-o cratiță mare, pe fundul căreia așează un ștergar de bucătărie. Asigură-te că sunt bine închise. Înfășoară încă un ștergar printre borcane, ca să nu se lovească între ele, apoi toarnă deasupra apă cât să le acopere complet. Adu la punctul de fierbere.

5

Se fierbe totul constant timp de o oră, apoi se lasă la răcit în apă. Acum genul poate fi păstrat într-un loc răcoros și întunecat până la un an.

Note

Gem de caise