Untul purificat, clarificat sau simplu, ghee se folosește încă din antichitate în bucătăria indiană. În ayurveda, considerat cel mai vechi, mai bine elaborat si mai complex sistem de cunostinte medicale de pe glob, ghee se numește elixirul vieții și este considerat cel mai bun ulei pentru gătit.
Având un conținut mare de grăsimi saturate, untul ghee ar putea fi considerat un aliment nesănătos, însă nu este aşa. Coeficientul de digerabilitate al acestuia este de 96%. Fiind compus doar din acizi grași, ghee nu este înmagazinată de corpul uman, ci este consumat imediat. Alături de uleiul de cocos, untul purificat este considerat o grăsime sănătoasă, datorită acizilor graşi cu lanţ scurt care sunt mai uşor de digerat şi ajută întărirea şi dezvoltarea membranelor celulelor. În plus, consumul de unt ghee aduce un aport semnificativ de Omega 3, Omega 6, vitaminele A, D, E şi K, extrem de importante pentru oase, creier, inimă și buna funcționare a sistemului imunitar.
Acesta hrănește toate țesuturile și organele, crește vigoarea organismului, este întineritor, antioxidant si antitoxic, este benefic pentru memorie, pentru ochi, pentru persoanele slăbite sau în unele afecțiuni psihice (ex.: iritabilitate). Tot el înmoaie și înfrumusețează pielea, lubrifiază mucoasele, face vocea mai buna și ajută la scăderea colesterolului.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Prin procedeul descris mai jos are loc o evaporare completă a apei din unt, însoțită de o separare a proteinei lactate (care se depune pe fundul oalei) și a unor grasimi de grasimea de cea mai bună calitate a untului, care devine limpede si ramane deasupra.
Pentru a prepara ghee aveți nevoie de unt de bună calitate, fără sare sau aditivi, o oală, o strecurătoare și de tifon. Se mai poate face, de asemenea, din smântână grasă de la animale. Indicat ar fi ca aceste produse să fie ecologice, preparate în gospodăriile tărănești.
Pentru că nu am găsit astfel de produse, am folosit 3 pachete de unt bio din comerț, cu 82% grăsime, din care am obținut aproximativ 450 grame de unt clarificat. Întreg procesul pentru această cantitate a durat aproximativ o oră. Trebuie să aveți în vedere că o cantitate mai mare necesită mai mult timp de preparare.
Se scoate untul din frigider si se taie bucățele. Se adaugă într-un vas, la bain marie. Se lasă să se topească fără să se amestece.
Observăm că straturile se separă – iar la suprafată se formează o spumă albă. Deși multe rețete susțin contrariul, aceasta nu se îndepărtează, pentru a nu afecta calitatea untului clarifiat.
Ușor-ușor, apa, lactoza și cazeina se depun, iar la suprafață rămâne ghee. În acest moment se dă jos de pe foc, altfel se vor pierde proprietățile și produsul altfel rezultat nu va mai avea beneficii administrat intern, ci doar extern, în unguente.
Se colectează cu grijă stratul limpede de deasupra cu un polonic și se filtrează cu ajutorul unei strecorători tapetată cu tifon. Dacă lichidul obținut nu este 100% pur, se mai strecoară odată doar prin tifon.
Culoarea și consistența trebuie să fie ca în poza alăturată. Se lasă la răcit, fără a se pune capacul borcanului, pentru a evita condensul. Recipientul se închide ermetic doar în momentul răcirii complete. După răcire, aspectul de schimbă, căpătând consistența unei creme aerate, foarte maleabilă.
Se păstrează la temperatura camerei, ferit de razele soarelui. Nu este necesar să îl puneți la frigider.
După cum spuneam, acesta se poate folosi la gătit sau adăuga în foarte multe preferate. Mie, de exemplu, îmi place la nebunie să adaug o lingură în porridge-ul făcut dimineața. Îi dă un gust splendid de nucă. Yummy!
Ingrediente
Indicații
Prin procedeul descris mai jos are loc o evaporare completă a apei din unt, însoțită de o separare a proteinei lactate (care se depune pe fundul oalei) și a unor grasimi de grasimea de cea mai bună calitate a untului, care devine limpede si ramane deasupra.
Pentru a prepara ghee aveți nevoie de unt de bună calitate, fără sare sau aditivi, o oală, o strecurătoare și de tifon. Se mai poate face, de asemenea, din smântână grasă de la animale. Indicat ar fi ca aceste produse să fie ecologice, preparate în gospodăriile tărănești.
Pentru că nu am găsit astfel de produse, am folosit 3 pachete de unt bio din comerț, cu 82% grăsime, din care am obținut aproximativ 450 grame de unt clarificat. Întreg procesul pentru această cantitate a durat aproximativ o oră. Trebuie să aveți în vedere că o cantitate mai mare necesită mai mult timp de preparare.
Se scoate untul din frigider si se taie bucățele. Se adaugă într-un vas, la bain marie. Se lasă să se topească fără să se amestece.
Observăm că straturile se separă – iar la suprafată se formează o spumă albă. Deși multe rețete susțin contrariul, aceasta nu se îndepărtează, pentru a nu afecta calitatea untului clarifiat.
Ușor-ușor, apa, lactoza și cazeina se depun, iar la suprafață rămâne ghee. În acest moment se dă jos de pe foc, altfel se vor pierde proprietățile și produsul altfel rezultat nu va mai avea beneficii administrat intern, ci doar extern, în unguente.
Se colectează cu grijă stratul limpede de deasupra cu un polonic și se filtrează cu ajutorul unei strecorători tapetată cu tifon. Dacă lichidul obținut nu este 100% pur, se mai strecoară odată doar prin tifon.
Culoarea și consistența trebuie să fie ca în poza alăturată. Se lasă la răcit, fără a se pune capacul borcanului, pentru a evita condensul. Recipientul se închide ermetic doar în momentul răcirii complete. După răcire, aspectul de schimbă, căpătând consistența unei creme aerate, foarte maleabilă.
Se păstrează la temperatura camerei, ferit de razele soarelui. Nu este necesar să îl puneți la frigider.
După cum spuneam, acesta se poate folosi la gătit sau adăuga în foarte multe preferate. Mie, de exemplu, îmi place la nebunie să adaug o lingură în porridge-ul făcut dimineața. Îi dă un gust splendid de nucă. Yummy!