Gulașul este o mâncare tradițională maghiară, care in decursul timpului i-a fermecat si pe români. Mai cunoscută în țară noastră este denumirea de tocăniță, însă rețeta este in mare neschimbată.
În Arad, județul situat la granița cu Ungaria, în fiecare an au loc mai multe festivaluri de ceaune, cum ar fi festivalul vânătorilor de la Bata, la care particip cu mare drag in fiecare ediție in tot anul de cand a fost înființat, la care am câștigat locul 1-2 la gulașul de mistreț. Aici ,bucătari profesioniști sau amatori se întrec în prepararea celebrului gulaș vânătoresc.
Acum fiecare bucătar folosește rețeta pe care o consideră a fi cea mai gustoasă, însă fără anumite alimente nu ar fi la fel de gustoasă.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Carnea de vânat trebuie în primul rând mărinată. Eu am folosit carne de mistreț pentru gulaș. Pentru mărinată avem nevoie de 2 kg de carne pe care o spălăm în 2-3 ape. După ce am spălat-o, o tăiem cuburi și o așezăm într-un vas de sticlă, apoi adăugăm 10 ml ulei, 100 ml vin roșu demi-dulce sau sec, o linguriță de sare, o linguriță de piper, rozmarin și 4-5 foi de dafin. După ce am gătat de făcut mărinata acoperim vasul de sticlă cu capacul sau dacă nu are capac cu o folie de aluminiu și o lăsăm la rece o zi.
Se curăță ceapă de foi, se spală și se taie cubulețe, tot așa procedăm și cu ardeiul roșu, morcovii și usturoiul.
Punem 50 ml de ulei în ceaun, după ce uleiul s-a încins adăugăm ceapa să se călească până când își schimbă culoarea, apoi adăugăm și ardeiul roșu la călit. Lăsăm circa 10 minute și adăugăm carnea peste ceapă și ardei că să se rumenească puțin.
Când carnea s-a rumenit puțin adăugăm morcovii și apă cât să acopere carnea. Se lasă să fiarbă la foc mediu până când carnea e pătrunsă bine.
Când carnea e fiartă mai bine de jumătate, adăugăm: bulionul, crema de gulaș, sarea și piperul după gust .
După ce gulașul este gata se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
Gulașul vânătoresc se poate servi cu o mămăligă sau cu piure de cartofi, în cazul meu cu mămăligă.
Ingrediente
Indicații
Carnea de vânat trebuie în primul rând mărinată. Eu am folosit carne de mistreț pentru gulaș. Pentru mărinată avem nevoie de 2 kg de carne pe care o spălăm în 2-3 ape. După ce am spălat-o, o tăiem cuburi și o așezăm într-un vas de sticlă, apoi adăugăm 10 ml ulei, 100 ml vin roșu demi-dulce sau sec, o linguriță de sare, o linguriță de piper, rozmarin și 4-5 foi de dafin. După ce am gătat de făcut mărinata acoperim vasul de sticlă cu capacul sau dacă nu are capac cu o folie de aluminiu și o lăsăm la rece o zi.
Se curăță ceapă de foi, se spală și se taie cubulețe, tot așa procedăm și cu ardeiul roșu, morcovii și usturoiul.
Punem 50 ml de ulei în ceaun, după ce uleiul s-a încins adăugăm ceapa să se călească până când își schimbă culoarea, apoi adăugăm și ardeiul roșu la călit. Lăsăm circa 10 minute și adăugăm carnea peste ceapă și ardei că să se rumenească puțin.
Când carnea s-a rumenit puțin adăugăm morcovii și apă cât să acopere carnea. Se lasă să fiarbă la foc mediu până când carnea e pătrunsă bine.
Când carnea e fiartă mai bine de jumătate, adăugăm: bulionul, crema de gulaș, sarea și piperul după gust .
După ce gulașul este gata se ia de pe foc și se lasă să se răcească.
Gulașul vânătoresc se poate servi cu o mămăligă sau cu piure de cartofi, în cazul meu cu mămăligă.