Panettone by Axinia

AutorAxinia DV
DificultateIntermediar

Un dulce italian clasic, cu o textura ușoară la mijloc între cozonac și chec. În Italia, panettone se servește cu o ceașcă de ristretto sau un pahar de vin dulce de desert, cum ar fi Moscato sau Marsala, dar e la fel de bun și fără ele.

ShareSave
Randamente10 porțiiTimp de pregătire30 minuteTimp de preparare1 orăTimp total1 oră 30 minute

Ingrediente:

 450 gr făină de panificație și încă puțină pentru frământat
 1 tsp sare
 75 gr zahăr brut
 1 ½ pliculețe de 7 g de drojdie uscată cu acțiune rapidă/încorporare ușoară
 coajă rasă fin de la o portocală
 coajă rasă fin de la o lămâie
 1 ou
 4 gălbenușuri
 1 tsp extract de vanilie
 150 ml lapte călduț
 175 gr unt nesărat moale, tăiat cubulețe
 75 gr sultanine
 125 gr coajă de lămâie confiată, tocată mărunt
 1 albuș pentru glazurat (opțional)

Mod de preparare:

1

Cerneți făina și sarea într-un castron, amestecați cu zahărul, drojdia și coaja de portocală și lămâie și formați un crater în mijloc. Bateți oul, gălbenușurile și vanilia și turnați-le în crater împreună cu laptele călduț. Amestecați ingredientele și frământați aluatul pe planșeta pudrată cu făină, până devine moale și elastic. Încorporați treptat untul și, după ce s-a încorporat, formați o minge de aluat și așezați-o într-un castron pudrat cu făină. Acoperiți cu folie de plastic alimentar și lăsați aluatul la dospit 3-4 ore sau până își dublează volumul.

2

Frământați din nou aluatul dospit și încorporați sultaninele și coaja de lămâie confiată. Așezați aluatul în formă, tăiați o cruce deasupra, cu un cuțit ascuțit, acoperiți cu folie de plastic alimentar și lăsați la dospit 1-2 ore sau până își triplează volumul.

3

Preîncălziți cuptorul la 200° C/ nivel 6 (gaz). Glazurati panettone cu albuș de ou bătut ușor cu o furculiță până face puțină spumă sau lăsați-l simplu și coaceti-l 15 minute. Reduceți apoi temperatura la 180° C / nivel 4 (gaz) și coaceti 40-45 de minute, până crește și se rumenește. Lăsați la răcit în formă 10 minute, iar apoi răsturnați pe un grătar până la răcirea completă

Ingrediente

 450 gr făină de panificație și încă puțină pentru frământat
 1 tsp sare
 75 gr zahăr brut
 1 ½ pliculețe de 7 g de drojdie uscată cu acțiune rapidă/încorporare ușoară
 coajă rasă fin de la o portocală
 coajă rasă fin de la o lămâie
 1 ou
 4 gălbenușuri
 1 tsp extract de vanilie
 150 ml lapte călduț
 175 gr unt nesărat moale, tăiat cubulețe
 75 gr sultanine
 125 gr coajă de lămâie confiată, tocată mărunt
 1 albuș pentru glazurat (opțional)

Indicații

1

Cerneți făina și sarea într-un castron, amestecați cu zahărul, drojdia și coaja de portocală și lămâie și formați un crater în mijloc. Bateți oul, gălbenușurile și vanilia și turnați-le în crater împreună cu laptele călduț. Amestecați ingredientele și frământați aluatul pe planșeta pudrată cu făină, până devine moale și elastic. Încorporați treptat untul și, după ce s-a încorporat, formați o minge de aluat și așezați-o într-un castron pudrat cu făină. Acoperiți cu folie de plastic alimentar și lăsați aluatul la dospit 3-4 ore sau până își dublează volumul.

2

Frământați din nou aluatul dospit și încorporați sultaninele și coaja de lămâie confiată. Așezați aluatul în formă, tăiați o cruce deasupra, cu un cuțit ascuțit, acoperiți cu folie de plastic alimentar și lăsați la dospit 1-2 ore sau până își triplează volumul.

3

Preîncălziți cuptorul la 200° C/ nivel 6 (gaz). Glazurati panettone cu albuș de ou bătut ușor cu o furculiță până face puțină spumă sau lăsați-l simplu și coaceti-l 15 minute. Reduceți apoi temperatura la 180° C / nivel 4 (gaz) și coaceti 40-45 de minute, până crește și se rumenește. Lăsați la răcit în formă 10 minute, iar apoi răsturnați pe un grătar până la răcirea completă

Note

Panettone by Axinia