Un dulce italian clasic, cu o textura ușoară la mijloc între cozonac și chec. În Italia, panettone se servește cu o ceașcă de ristretto sau un pahar de vin dulce de desert, cum ar fi Moscato sau Marsala, dar e la fel de bun și fără ele.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Cerneți făina și sarea într-un castron, amestecați cu zahărul, drojdia și coaja de portocală și lămâie și formați un crater în mijloc. Bateți oul, gălbenușurile și vanilia și turnați-le în crater împreună cu laptele călduț. Amestecați ingredientele și frământați aluatul pe planșeta pudrată cu făină, până devine moale și elastic. Încorporați treptat untul și, după ce s-a încorporat, formați o minge de aluat și așezați-o într-un castron pudrat cu făină. Acoperiți cu folie de plastic alimentar și lăsați aluatul la dospit 3-4 ore sau până își dublează volumul.
Frământați din nou aluatul dospit și încorporați sultaninele și coaja de lămâie confiată. Așezați aluatul în formă, tăiați o cruce deasupra, cu un cuțit ascuțit, acoperiți cu folie de plastic alimentar și lăsați la dospit 1-2 ore sau până își triplează volumul.
Preîncălziți cuptorul la 200° C/ nivel 6 (gaz). Glazurati panettone cu albuș de ou bătut ușor cu o furculiță până face puțină spumă sau lăsați-l simplu și coaceti-l 15 minute. Reduceți apoi temperatura la 180° C / nivel 4 (gaz) și coaceti 40-45 de minute, până crește și se rumenește. Lăsați la răcit în formă 10 minute, iar apoi răsturnați pe un grătar până la răcirea completă
Ingrediente
Indicații
Cerneți făina și sarea într-un castron, amestecați cu zahărul, drojdia și coaja de portocală și lămâie și formați un crater în mijloc. Bateți oul, gălbenușurile și vanilia și turnați-le în crater împreună cu laptele călduț. Amestecați ingredientele și frământați aluatul pe planșeta pudrată cu făină, până devine moale și elastic. Încorporați treptat untul și, după ce s-a încorporat, formați o minge de aluat și așezați-o într-un castron pudrat cu făină. Acoperiți cu folie de plastic alimentar și lăsați aluatul la dospit 3-4 ore sau până își dublează volumul.
Frământați din nou aluatul dospit și încorporați sultaninele și coaja de lămâie confiată. Așezați aluatul în formă, tăiați o cruce deasupra, cu un cuțit ascuțit, acoperiți cu folie de plastic alimentar și lăsați la dospit 1-2 ore sau până își triplează volumul.
Preîncălziți cuptorul la 200° C/ nivel 6 (gaz). Glazurati panettone cu albuș de ou bătut ușor cu o furculiță până face puțină spumă sau lăsați-l simplu și coaceti-l 15 minute. Reduceți apoi temperatura la 180° C / nivel 4 (gaz) și coaceti 40-45 de minute, până crește și se rumenește. Lăsați la răcit în formă 10 minute, iar apoi răsturnați pe un grătar până la răcirea completă