Papanași cu smântână și dulceață de afine

AutorLoren
DificultateIntermediar

Fragezi și pufoși la interior, dar ușor crocanți la exterior, papanașii reprezintă un desert savuros, ușor de preparat, cu arome care îi încântă până și pe cei mai selectivi gurmanzi.

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire15 minuteTimp de preparare40 minuteTimp total55 minute

Ingrediente:

Pentru aluat :
 2 ouă
 250 gr făină
 500 gr brânză de vaci bine scursă de zer
 150 gr zahăr
 2 fl oz zahăr vanilat
 coajă de lămâie
 1 oz praf de copt
 5 gr sare
Pentru prăjit :
 500 ml ulei
Pentru decor :
 400 gr smântână
 300 gr dulceață de afine

Mod de preparare:

Pentru aluat :
1

Se fărâmițează bine brânza de vaci într-un castron încăpător.

2

Peste brânză se adaugă ouăle întregi, sarea, zahărul tos și cel vanilat, coaja de lămâie și se omogenizează ingredientele cu un mixer de mână până se formează un amestec fără cocoloașe.

3

Se cern făina și praful de copt peste compoziție și se încorporează cu mâna, doar până se obține un aluat moale, ușor lipicios. Aluatul nu se frământă mai mult de atât deoarece va deveni rigid, iar papanașii nu vor mai fi pufoși!

4

Aluatul se acoperă cu o folie de plastic și se pune în frigider pentru aproximativ o oră.

5

După o oră, din aluat se vor împărți 10 linguri pentru papanași și 10 linguriță pentru bila de deasupra acestora. Cu mâna dată prin făină vor fi modelate 10 discuri și 10 sfere mici.

6

Degetul arătător dat prin făină se înfige în mijlocul discurilor și se rotește pentru a obține un orificiu de mărimea unei sfere din aluat.

7

Uleiul se încinge la temperatură mică și se prăjesc câte 3 papanași alături de biluțele aferente într-o tigaie cu diametrul de 24 cm.

8

Când papanașii capătă o culoare aurie în exterior, îi scoatem într-o tavă acoperită cu hârtie absorbantă.

9

Papanașii se servesc imediat ce s-au scurs puțin de ulei și se adaugă peste ei smântână și dulceață de afine.

Ingrediente

Pentru aluat :
 2 ouă
 250 gr făină
 500 gr brânză de vaci bine scursă de zer
 150 gr zahăr
 2 fl oz zahăr vanilat
 coajă de lămâie
 1 oz praf de copt
 5 gr sare
Pentru prăjit :
 500 ml ulei
Pentru decor :
 400 gr smântână
 300 gr dulceață de afine

Indicații

Pentru aluat :
1

Se fărâmițează bine brânza de vaci într-un castron încăpător.

2

Peste brânză se adaugă ouăle întregi, sarea, zahărul tos și cel vanilat, coaja de lămâie și se omogenizează ingredientele cu un mixer de mână până se formează un amestec fără cocoloașe.

3

Se cern făina și praful de copt peste compoziție și se încorporează cu mâna, doar până se obține un aluat moale, ușor lipicios. Aluatul nu se frământă mai mult de atât deoarece va deveni rigid, iar papanașii nu vor mai fi pufoși!

4

Aluatul se acoperă cu o folie de plastic și se pune în frigider pentru aproximativ o oră.

5

După o oră, din aluat se vor împărți 10 linguri pentru papanași și 10 linguriță pentru bila de deasupra acestora. Cu mâna dată prin făină vor fi modelate 10 discuri și 10 sfere mici.

6

Degetul arătător dat prin făină se înfige în mijlocul discurilor și se rotește pentru a obține un orificiu de mărimea unei sfere din aluat.

7

Uleiul se încinge la temperatură mică și se prăjesc câte 3 papanași alături de biluțele aferente într-o tigaie cu diametrul de 24 cm.

8

Când papanașii capătă o culoare aurie în exterior, îi scoatem într-o tavă acoperită cu hârtie absorbantă.

9

Papanașii se servesc imediat ce s-au scurs puțin de ulei și se adaugă peste ei smântână și dulceață de afine.

Papanași cu smântână și dulceață de afine