Prăjitură NUtella cu banane

AutorDulce by Ana
DificultateÎncepător

Una dintre combinațiile mele preferate este Nutella cu banane. O combinație de vis, dar după puțină cercetare am descoperit că doar 13% din ingredientele folosite în această cremă, care produce foarte ușor dependență, sunt alune de padure, 9% lapte praf, 7.5% cacao, iar restul este zahăr și ulei de palmier. Aș spune că nu sunt cele mai bune procente pentru o cremă de alune… așa că am decis să fac o variantă cu mai puțin zahăr și mai multe alune, dar care să nu dezamăgească în gust.

Cred ca a ieșit destul de bine 🙂 Voi ce credeți? Merită încercată o variantă mai sănătoasă sau Nutella este o clasică de care nu trebuie să ne atingem?

ShareSave
Randamente1 porțieTimp de pregătire40 minuteTimp de preparare4 oreTimp total4 ore 40 minute

Ingrediente:

Baza :
 170 gr făină de migdale
 110 gr alune de pădure, măcinate
 55 gr sirop de arțar, sirop de agave sau miere
 45 gr ulei de cocos
 1 tbsp unt de arahide
 ¼ tsp sare roz de Himalaya
Crema NUtella :
 200 gr alune de pădure, prăjite, fără coajă
 180 ml lapte de alune de pădure, lapte de migdale sau lapte de vacă
 75 gr zahăr de cocos
 75 gr ciocolată neagră 70%
 40 gr ciocolată cu lapte
 20 gr ulei de cocos, topit
 ½ tsp sare roz de Himalaya
 1 tsp extract de vanilie
Plus :
 6-7 banane mici
 alune de pădure, prăjite, fără coajă

Mod de preparare:

Baza :
1

Într-un bol încăpător amestecăm făina de migdale și alunele de pădure măcinate.

2

Topim uleiul de cocos, adăugăm siropul de arțar, untul de arahide și sarea și amestecăm bine cu un tel până obținem o compoziție omogenă.

3

Turnăm compoziția lichidă peste amestecul de alune și amestecăm până când totul este combinat bine și avem o textură nisipoasă.

4

Turnăm compoziția într-o tavă pătrată de 20 x 20 cm, tapetată cu hârtie de copt și o nivelăm bine cu o spatulă sau o lingură.

5

Tăiem bananele în două pe lungime și le aranjăm una câte una peste compoziția de alune, până acoperim toată suprafața.

Crema :
6

Punem alunele de pădure într-un robot de bucătărie sau blender și le măcinăm până obținem o pastă fină. Procesul durează între 5 și 15 minute în funcție de aparatul pe care-l folosești. Asigură-te că untul de alune este omogen și nu există bucăți mari de alune în el.

7

Punem pe foc laptele și zahărul de cocos și le încălzim până când zahărul s-a topit. Luăm oala de pe foc și adăugăm ciocolata tăiată mărunt, uleiul de cocos, sarea și vanilia.

8

Amestecăm bine până când se topește ciocolata.

9

Turnăm amestecul de ciocolată peste untul de alune din blender și procesăm crema până când este fină și omogenă.

10

Turnăm crema peste banane și nivelăm cu o spatulă. Decorăm prăjitura cu alune de pădure, tocate, și o punem la frigider pentru cel puțin 3-4 ore sau de preferat peste noapte.

11

Tăiem prăjitura bucăți și o savurăm lângă o ceașcă de cafea sau ceai, iar tot ce rămâne o păstrăm la frigider deoarece se înmoaie destul de ușor la căldură.

Ingrediente

Baza :
 170 gr făină de migdale
 110 gr alune de pădure, măcinate
 55 gr sirop de arțar, sirop de agave sau miere
 45 gr ulei de cocos
 1 tbsp unt de arahide
 ¼ tsp sare roz de Himalaya
Crema NUtella :
 200 gr alune de pădure, prăjite, fără coajă
 180 ml lapte de alune de pădure, lapte de migdale sau lapte de vacă
 75 gr zahăr de cocos
 75 gr ciocolată neagră 70%
 40 gr ciocolată cu lapte
 20 gr ulei de cocos, topit
 ½ tsp sare roz de Himalaya
 1 tsp extract de vanilie
Plus :
 6-7 banane mici
 alune de pădure, prăjite, fără coajă

Indicații

Baza :
1

Într-un bol încăpător amestecăm făina de migdale și alunele de pădure măcinate.

2

Topim uleiul de cocos, adăugăm siropul de arțar, untul de arahide și sarea și amestecăm bine cu un tel până obținem o compoziție omogenă.

3

Turnăm compoziția lichidă peste amestecul de alune și amestecăm până când totul este combinat bine și avem o textură nisipoasă.

4

Turnăm compoziția într-o tavă pătrată de 20 x 20 cm, tapetată cu hârtie de copt și o nivelăm bine cu o spatulă sau o lingură.

5

Tăiem bananele în două pe lungime și le aranjăm una câte una peste compoziția de alune, până acoperim toată suprafața.

Crema :
6

Punem alunele de pădure într-un robot de bucătărie sau blender și le măcinăm până obținem o pastă fină. Procesul durează între 5 și 15 minute în funcție de aparatul pe care-l folosești. Asigură-te că untul de alune este omogen și nu există bucăți mari de alune în el.

7

Punem pe foc laptele și zahărul de cocos și le încălzim până când zahărul s-a topit. Luăm oala de pe foc și adăugăm ciocolata tăiată mărunt, uleiul de cocos, sarea și vanilia.

8

Amestecăm bine până când se topește ciocolata.

9

Turnăm amestecul de ciocolată peste untul de alune din blender și procesăm crema până când este fină și omogenă.

10

Turnăm crema peste banane și nivelăm cu o spatulă. Decorăm prăjitura cu alune de pădure, tocate, și o punem la frigider pentru cel puțin 3-4 ore sau de preferat peste noapte.

11

Tăiem prăjitura bucăți și o savurăm lângă o ceașcă de cafea sau ceai, iar tot ce rămâne o păstrăm la frigider deoarece se înmoaie destul de ușor la căldură.

Prăjitură NUtella cu banane