Acest desert nu este doar aspectuos, dar si delicios: merita efortul!
Ingrediente:
Mod de preparare:
Se cerne făina într-un bol și se face o adâncitură în mijloc. Se adaugă untul tăiat cubulețe, zahărul, sarea, oțetul și oul bătut și se frământă cu mâna până la omegenizare. Se împachetează aluatul în folie de plastic și se lasă 30 de minute.
Se curăță merele, se taie în patru și se îndepartează cotorul. Se taie sferturile în feliuțe, iar deasupra, se stoarce lămâia.
Se preîncălzește cuptorul la 200° C. Se întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, până se obține o foaie rotundă. Se asează aluatul în forma de tort (Ø 24 cm) și se apasă ușor cu degetele, lăsând o margine de 2 cm înălțime. Se înțeapă cu furculița. Se acoperă aluatul cu feliuțele de mere, iar deasupra se presară bucățele de unt. Se introduce la cuptor și se coace timp de 20 de minute (poziția 3-4 a cuptorului pe gaz).
Se topește zahărul într-un vas mic, la foc redus, amestecând continuu. Se adaugă sucul de mere și se fierbe până se caramelizează, amestecând continuu.
Se scoate tortul din cuptor. Se crește temperatura cuptorului la 250° C (poziția 6 a cuptorului pe gaz). Se toarnă caramelul peste tort și se coace încă 8 minute. Se scoate din cuptor și se lasa să se răcească înainte de servire.
Ingrediente
Indicații
Se cerne făina într-un bol și se face o adâncitură în mijloc. Se adaugă untul tăiat cubulețe, zahărul, sarea, oțetul și oul bătut și se frământă cu mâna până la omegenizare. Se împachetează aluatul în folie de plastic și se lasă 30 de minute.
Se curăță merele, se taie în patru și se îndepartează cotorul. Se taie sferturile în feliuțe, iar deasupra, se stoarce lămâia.
Se preîncălzește cuptorul la 200° C. Se întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, până se obține o foaie rotundă. Se asează aluatul în forma de tort (Ø 24 cm) și se apasă ușor cu degetele, lăsând o margine de 2 cm înălțime. Se înțeapă cu furculița. Se acoperă aluatul cu feliuțele de mere, iar deasupra se presară bucățele de unt. Se introduce la cuptor și se coace timp de 20 de minute (poziția 3-4 a cuptorului pe gaz).
Se topește zahărul într-un vas mic, la foc redus, amestecând continuu. Se adaugă sucul de mere și se fierbe până se caramelizează, amestecând continuu.
Se scoate tortul din cuptor. Se crește temperatura cuptorului la 250° C (poziția 6 a cuptorului pe gaz). Se toarnă caramelul peste tort și se coace încă 8 minute. Se scoate din cuptor și se lasa să se răcească înainte de servire.