fbpx

Prăjitură răsturnată cu mere și caramel

AutorAxinia DV
DificultateÎncepător

Acest desert nu este doar aspectuos, dar si delicios: merita efortul!

ShareSalvează
Produce12 PorțiiTimp de Preparare55 minsTimp de gătire / răcire30 minsTimp Total1 oră 25 mins

Ingrediente:

Pentru aluat
 200 g făină
 100 g unt rece
 50 g zahăr pudră
 1 praf de sare
 1 linguri(ă) oțet
 1 ou
Pentru umplutură
 750 g mere
 1 lămâie
 20 g unt
 100 g zahăr
 2 suc de mere

Mod de preparare:

1

Se cerne făina într-un bol și se face o adâncitură în mijloc. Se adaugă untul tăiat cubulețe, zahărul, sarea, oțetul și oul bătut și se frământă cu mâna până la omegenizare. Se împachetează aluatul în folie de plastic și se lasă 30 de minute.

2

Se curăță merele, se taie în patru și se îndepartează cotorul. Se taie sferturile în feliuțe, iar deasupra, se stoarce lămâia.

3

Se preîncălzește cuptorul la 200° C. Se întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, până se obține o foaie rotundă. Se asează aluatul în forma de tort (Ø 24 cm) și se apasă ușor cu degetele, lăsând o margine de 2 cm înălțime. Se înțeapă cu furculița. Se acoperă aluatul cu feliuțele de mere, iar deasupra se presară bucățele de unt. Se introduce la cuptor și se coace timp de 20 de minute (poziția 3-4 a cuptorului pe gaz).

4

Se topește zahărul într-un vas mic, la foc redus, amestecând continuu. Se adaugă sucul de mere și se fierbe până se caramelizează, amestecând continuu.

5

Se scoate tortul din cuptor. Se crește temperatura cuptorului la 250° C (poziția 6 a cuptorului pe gaz). Se toarnă caramelul peste tort și se coace încă 8 minute. Se scoate din cuptor și se lasa să se răcească înainte de servire.

Ingrediente

Pentru aluat
 200 g făină
 100 g unt rece
 50 g zahăr pudră
 1 praf de sare
 1 linguri(ă) oțet
 1 ou
Pentru umplutură
 750 g mere
 1 lămâie
 20 g unt
 100 g zahăr
 2 suc de mere

Direcții

1

Se cerne făina într-un bol și se face o adâncitură în mijloc. Se adaugă untul tăiat cubulețe, zahărul, sarea, oțetul și oul bătut și se frământă cu mâna până la omegenizare. Se împachetează aluatul în folie de plastic și se lasă 30 de minute.

2

Se curăță merele, se taie în patru și se îndepartează cotorul. Se taie sferturile în feliuțe, iar deasupra, se stoarce lămâia.

3

Se preîncălzește cuptorul la 200° C. Se întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină, până se obține o foaie rotundă. Se asează aluatul în forma de tort (Ø 24 cm) și se apasă ușor cu degetele, lăsând o margine de 2 cm înălțime. Se înțeapă cu furculița. Se acoperă aluatul cu feliuțele de mere, iar deasupra se presară bucățele de unt. Se introduce la cuptor și se coace timp de 20 de minute (poziția 3-4 a cuptorului pe gaz).

4

Se topește zahărul într-un vas mic, la foc redus, amestecând continuu. Se adaugă sucul de mere și se fierbe până se caramelizează, amestecând continuu.

5

Se scoate tortul din cuptor. Se crește temperatura cuptorului la 250° C (poziția 6 a cuptorului pe gaz). Se toarnă caramelul peste tort și se coace încă 8 minute. Se scoate din cuptor și se lasa să se răcească înainte de servire.

Prăjitură răsturnată cu mere și caramel