Sos alb

AutoriCook
DificultateÎncepător

Hello iCooks,
Acest sos este foarte versatil, gustos, aromat și poate fi folosit ca sos de bază pentru pizza (noi l-am folosit ca sos de bază în pizza noastră formaggi e pera), paste sau burgeri sau servit deasupra preparatelor din pește, legume sau ouă.

ShareSave
Un sos versatil foarte gustos
Randamente1 porțieTimp de pregătire10 minuteTimp de preparare30 minuteTimp total40 minute

Ingrediente:

 50 ml smântână, min 30% grăsime
 50 gr ceapă, tocată mărunt
 25 gr unt tăiat cubulețe, rece
 125 gr vin alb, sec
 65 gr oțet din vin alb
 8 gr usturoi, pisat
 3 gr sare
 coajă de la 2 lămâi
 piper negru
 tarhon, după gust

Mod de preparare:

1

Topim 15g de unt într-o crăticioara. Adăugăm ceapa tocată și o călim câteva minute să se înmoaie

2

Adăugăm usturoiul pisat și-l gătim 30 - 40 de sec până când își eliberează mirosul. Trebuie amestecat încontinuu astfel încât acesta să nu se ardă.

3

Turnăm vinul alb peste, și-l reducem la jumătate, aprox 3 - 5 min.

4

Turnăm și oțetul de vin și-l reducem și pe acesta la jumătate, aprox 3 - 5 min. Atenție: nu turnați oțetul peste vinul neredus. Aciditatea oțetului va face ca usturoiul să-și schimbe culoarea în verde.

5

După ce lichidele au fost reduse adăugăm smântâna și lăsăm sosul să fiarbă la foc mic 10-15 minute, amestecând din când în când în el să nu se prindă.

6

Când sosul este gata, adăugăm sarea, coaja de lămâie, frunzele de tarhon, piperul și amestecăm.

7

Mai lăsăm sosul să fiarbă 1 minut și oprim focul.

8

Trecem sosul printr-o sită și-l lăsăm să se răcească.

9

Acesta se va îngroșa și va putea fi folosit în foarte multe peparate: ca sos de pizza, de paste, de burger, peste preparate din carne de pește, ouă sau legume.

Ingrediente

 50 ml smântână, min 30% grăsime
 50 gr ceapă, tocată mărunt
 25 gr unt tăiat cubulețe, rece
 125 gr vin alb, sec
 65 gr oțet din vin alb
 8 gr usturoi, pisat
 3 gr sare
 coajă de la 2 lămâi
 piper negru
 tarhon, după gust

Indicații

1

Topim 15g de unt într-o crăticioara. Adăugăm ceapa tocată și o călim câteva minute să se înmoaie

2

Adăugăm usturoiul pisat și-l gătim 30 - 40 de sec până când își eliberează mirosul. Trebuie amestecat încontinuu astfel încât acesta să nu se ardă.

3

Turnăm vinul alb peste, și-l reducem la jumătate, aprox 3 - 5 min.

4

Turnăm și oțetul de vin și-l reducem și pe acesta la jumătate, aprox 3 - 5 min. Atenție: nu turnați oțetul peste vinul neredus. Aciditatea oțetului va face ca usturoiul să-și schimbe culoarea în verde.

5

După ce lichidele au fost reduse adăugăm smântâna și lăsăm sosul să fiarbă la foc mic 10-15 minute, amestecând din când în când în el să nu se prindă.

6

Când sosul este gata, adăugăm sarea, coaja de lămâie, frunzele de tarhon, piperul și amestecăm.

7

Mai lăsăm sosul să fiarbă 1 minut și oprim focul.

8

Trecem sosul printr-o sită și-l lăsăm să se răcească.

9

Acesta se va îngroșa și va putea fi folosit în foarte multe peparate: ca sos de pizza, de paste, de burger, peste preparate din carne de pește, ouă sau legume.

Sos alb