În acest cozonac cu fructe uscate și confiate, se ascunde un fir de marțipan rafinat. Stollen a devenit cozonacul favorit de Crăciun al germanilor în secolul XV.
Ingrediente:
Mod de preparare:
Turnați laptele într-o cană sau într-un bol, amestecați-l cu drojdia uscată și lăsați-l deoparte 10 minute, până când maiaua devine spumoasă. Într-un castron mai mare, amestecați maiaua cu zahărul, oul, sarea, untul, iar apoi adăugați făina și mirodeniile. Când aluatul începe să se dezlipească de pe castron, transferați-l pe o planșetă presărată cu făină și încorporați fructele uscate. Continuați să îl frământați până când aluatul devine elastic (cca. 10 minute). Apoi, puneți aluatul într-un castron uns cu unt, acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească la cald, aproximativ o oră.
Încălziți cuptorul la 180° C. Bateți aluatul ca să se lase, transferați-l din nou pe planșeta presărată cu făină și întindeți o foaie dreptunghiulară. Formați un fir lung de marțipan și plasați-l în mijlocul foii de aluat. Aranjați aluatul în așa fel, încât să ascundă complet marțipanul. Uniți marginile preparatului, întoarceți-l invers și, cu sucitorul formați o adâncitură de-a lungul cozonacului. Coaceți preparatul în tava pregătită în prealabil, până se rumenește. După coacere, lăsați-l să se răcească pe un grătar, ungeți-l cu untul topit și presărați zahărul pudră.
Ingrediente
Indicații
Turnați laptele într-o cană sau într-un bol, amestecați-l cu drojdia uscată și lăsați-l deoparte 10 minute, până când maiaua devine spumoasă. Într-un castron mai mare, amestecați maiaua cu zahărul, oul, sarea, untul, iar apoi adăugați făina și mirodeniile. Când aluatul începe să se dezlipească de pe castron, transferați-l pe o planșetă presărată cu făină și încorporați fructele uscate. Continuați să îl frământați până când aluatul devine elastic (cca. 10 minute). Apoi, puneți aluatul într-un castron uns cu unt, acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească la cald, aproximativ o oră.
Încălziți cuptorul la 180° C. Bateți aluatul ca să se lase, transferați-l din nou pe planșeta presărată cu făină și întindeți o foaie dreptunghiulară. Formați un fir lung de marțipan și plasați-l în mijlocul foii de aluat. Aranjați aluatul în așa fel, încât să ascundă complet marțipanul. Uniți marginile preparatului, întoarceți-l invers și, cu sucitorul formați o adâncitură de-a lungul cozonacului. Coaceți preparatul în tava pregătită în prealabil, până se rumenește. După coacere, lăsați-l să se răcească pe un grătar, ungeți-l cu untul topit și presărați zahărul pudră.