fbpx

Stollen

AutorAxinia DV
DificultateIntermediar

În acest cozonac cu fructe uscate și confiate, se ascunde un fir de marțipan rafinat. Stollen a devenit cozonacul favorit de Crăciun al germanilor în secolul XV.

ShareSalvează
Produce12 PorțiiTimp de Preparare1 oră 30 minsTimp de gătire / răcire40 minsTimp Total2 ore 10 mins

Ingrediente:

 175 ml lapte călduț
 2 linguri(ă) drojdie uscată
 75 g zahăr tos fin
 1 ou mare
 1 ½ linguriță(e) sare
 75 g unt moale
 1 linguriță(e) mirodenii
 350 g făină de calitate superioară
 250 g fructe uscate, după gust
 200 g marțipan alb
 unt topit și zahăr pudră pentru decor

Mod de preparare:

1

Turnați laptele într-o cană sau într-un bol, amestecați-l cu drojdia uscată și lăsați-l deoparte 10 minute, până când maiaua devine spumoasă. Într-un castron mai mare, amestecați maiaua cu zahărul, oul, sarea, untul, iar apoi adăugați făina și mirodeniile. Când aluatul începe să se dezlipească de pe castron, transferați-l pe o planșetă presărată cu făină și încorporați fructele uscate. Continuați să îl frământați până când aluatul devine elastic (cca. 10 minute). Apoi, puneți aluatul într-un castron uns cu unt, acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească la cald, aproximativ o oră.

2

Încălziți cuptorul la 180° C. Bateți aluatul ca să se lase, transferați-l din nou pe planșeta presărată cu făină și întindeți o foaie dreptunghiulară. Formați un fir lung de marțipan și plasați-l în mijlocul foii de aluat. Aranjați aluatul în așa fel, încât să ascundă complet marțipanul. Uniți marginile preparatului, întoarceți-l invers și, cu sucitorul formați o adâncitură de-a lungul cozonacului. Coaceți preparatul în tava pregătită în prealabil, până se rumenește. După coacere, lăsați-l să se răcească pe un grătar, ungeți-l cu untul topit și presărați zahărul pudră.

Ingrediente

 175 ml lapte călduț
 2 linguri(ă) drojdie uscată
 75 g zahăr tos fin
 1 ou mare
 1 ½ linguriță(e) sare
 75 g unt moale
 1 linguriță(e) mirodenii
 350 g făină de calitate superioară
 250 g fructe uscate, după gust
 200 g marțipan alb
 unt topit și zahăr pudră pentru decor

Direcții

1

Turnați laptele într-o cană sau într-un bol, amestecați-l cu drojdia uscată și lăsați-l deoparte 10 minute, până când maiaua devine spumoasă. Într-un castron mai mare, amestecați maiaua cu zahărul, oul, sarea, untul, iar apoi adăugați făina și mirodeniile. Când aluatul începe să se dezlipească de pe castron, transferați-l pe o planșetă presărată cu făină și încorporați fructele uscate. Continuați să îl frământați până când aluatul devine elastic (cca. 10 minute). Apoi, puneți aluatul într-un castron uns cu unt, acoperiți-l cu folie alimentară și lăsați-l să dospească la cald, aproximativ o oră.

2

Încălziți cuptorul la 180° C. Bateți aluatul ca să se lase, transferați-l din nou pe planșeta presărată cu făină și întindeți o foaie dreptunghiulară. Formați un fir lung de marțipan și plasați-l în mijlocul foii de aluat. Aranjați aluatul în așa fel, încât să ascundă complet marțipanul. Uniți marginile preparatului, întoarceți-l invers și, cu sucitorul formați o adâncitură de-a lungul cozonacului. Coaceți preparatul în tava pregătită în prealabil, până se rumenește. După coacere, lăsați-l să se răcească pe un grătar, ungeți-l cu untul topit și presărați zahărul pudră.

Stollen