Antonia

Am stat de vorbă cu Antonia, o tânără ambițioasă, pasionată de un stil de viață sănătos, care își îndeplinește cu succes profesia de antrenor personal și tehnician nustritionist. O persoană foarte activă, dar mai presus de toate extrem de echilibrată. Unde mai pui ca este vegană și își prepară singură toate mesele și gustările.

Un exemplu sau cel puțin un model de inspirație pentru toți cei care se străduiesc să renunțe la anumite vicii și să își formeze un stil de viață mai sănătos. Ne-a dezvăluit micile ei secrete, cum a ajuns aici, cum face față tentațiilor la care suntem supuși zi de zi și cum i s-a schimbat organismul de când a adoptat acest stil de viață. Vă lăsăm să savurați interviul cu Antonia și sperăm să vă influențeze într-un mod pozitiv.

1. Îți mulțumim în primul rând că ai acceptat interviul nostru. Te rugăm să te prezinți, să ne spui câteva cuvinte despre tine: nume, vârsta, ocupație și ceea ce te definește.

Eu sunt Antonia, am 29 de ani, iar pregătirea mea cuprinde domeniul psihologiei, sportului și cel al nutriției. Pe perioada dezvolatarii mele m-am bucurat să lucrez ca psiholog și logoped , iar mai apoi interesul meu a fost orientat spre scopul de a cunoaște cât mai multe lucruri despre o minte sănătoasă, un corp sănătos și o viață sănătoasă.

În prezent sunt antrenor personal și tehnician nutriționist, moment în care vreau să devin tot mai bună în ceea ce fac, frecventând mai multe cursuri de recuperare prin mișcare.

Dacă ar fi să mă definesc nu mă pot gândi decât la disciplină și modul de viață pe care aceste domenii le impun.

2. De cât timp și de ce ai devenit vegană? A fost o decizie de bună voie, sau constrânsă de anumite probleme medicale?

Motivul pentru care am ales să fiu mai selectivă cu alimentația mea , să adopt un stil vegan au fost problemele medicale, urmate de conștientizarea a ce presupune să fii sănătos. Au trecut 2 ani de când am eliminat proteina animală, alimentele procesate, grăsimile trans și zahărul (cu mici excepții) din viață mea și am încercat să mă „împac” cu natura. În acest context această decizie, țin să menționez, a fost influențată și de faptul că m-am îndrăgostit de mâncarea vegană.

3. Ai momente când îți este poftă de vreun aliment „interzis” ? Cum reziști?

Cum spuneam și mai devreme, îmi place la nebunie să fiu vegană și mă bucur de fiecare dată când descopăr o rețetă nouă. Rareori întâlnesc momente în care chiar am poftă de ceva „interzis” și acestea au loc în general când îmi vizitez părinții și mama gătește ceva „din copilărie”. Dacă ai o alimentație echilibrată atunci nu vei avea carențe în organism și șansele pierderii controlului sunt mici.

4. Cedezi vreodată „ispitelor” culinare?

Având un mod de viață sănătos mi-am permis la unele evenimente sau de anumite sărbători să gust dintr-o „ispita” culinară. Bineînțeles, acesta nu e un lucru rău atâta vreme cât vorbim de excepții. Dacă nu slăbești mâncând o singură salată, atunci sigur nu te vei îngrașă mâncând o singură ciocolată.

5. Care este felul tău de mâncare preferat?

Felul meu preferat de mâncare sunt cartofii dulci la cuptor (tăiați mărunt și condimentati) ,  cu guacamole și salată de roșii proaspete.

6. Ca proces de pregătire ți se pare mai greu sau mai ușor să gătești preparate vegane față de cele clasice?

Preparatele vegane implică un proces mai simplu și mai rapid pentru gătire decât cele clasice, iar singurul obstacol în acest proces este reprezentat de lipsa de experiență. Am fost obișnuiți să consumăm anumite alimente încă din copilărie, să gătim tradițional, iar o schimbare atât de mare presupune acomodare.

7. Faci mult sport și ai nevoie de energie. Alimentația vegană îți asigură toate proteinele și nutrienții necesari unei vieți atât de active?

Atunci când intervine în discuție conceptul „vegan” , necesarul proteic este prima problemă pe care majoritatea o ridică. Din păcate în mintea oamenilor a fost bine impregnat faptul că trebuie să consume cât mai multe proteine pentru a-și consolida masă musculară și pentru a se menține în echilibrul macronutrientilor. Este greșit! Nu avem nevoie de atâta proteină, de proteină reciclată nici atât! Avem nevoie de carbohidrați, de grăsimi (mai ales pt energie), și nu în ultimul rând de micronutrienti, de antioxidanți.

Este adevărat însă că eliminând proteina animală din alimentație impune adăugarea unor suplimente alimentare în program (de ex. B12).

8. Ai încuraja oamenii să devină vegani și de ce?

Îi încurajez pe cei din jurul meu să acumuleze un minim de experiență, abia apoi să devină vegani (din conștientizare proprie), pentru că doar în acest fel pot cunoaște ce înseamnă cu adevărat să fii sănătos. Fără termenul de comparație oricine poate elabora o listă de contraargumente bazate pe „am auzit că…” , „am citit pe net că…” etc.

9. Te-ai reîntoarce la alimentația ce o aveai înainte de a deveni vegană?

Niciodată.

10. Îți pregăteșți singură toate felurile de mâncare?

Da.

11. Cum arată o zi obișnuită din viața ta?

Într-o zi obișnuită din viață mea merg la sala, mă antrenez, lucrez cu clienții, după care îmi continui munca acasă, gătind sau scriind programe de nutriție. În alte zile sarcinile pe care trebuie să le îndeplinesc acasă sunt mai ample și mai multe, iar alteori îmi prelungesc programul la sală.

12. De care aliment nu te-ai putea dezlipi niciodată? Dar cel la care ai putea renunța cu ușurință?

Dacă e ceva la care nu aș putea să renunț, acestea sunt fructele. În schimb, să renunț la carne mi-a fost ușor încă de la început. Am urmat în trecut, timp de 3 ani, diete hiperproteice pe perioada competițională la sfârșitul căreia am devenit respingătoare total. Nici corpul și nici creierul meu nu mai agrea carnea.

13. Consumi alimente dulci? Ce fel?

Da, consum fructe proaspete, miere, fructe uscate și deserturi vegane.

 14. Există vreun dezavantaj în a fi vegan?

Din punctul meu de vedere, nu.

15. Familia te susține în stilul de viața ales, sau ești privită „ciudat” de cei din jur?

Familia mea îmi acceptă decizia însă nu pot spune că mă susține întru totul. E greu să schimbi mentalitatea celor în vârstă care așa au trăit aproape toată viață și e greu să îi limitezi pe cei tineri care dispun de nenumărate posibilități pe partea de fastfood sau mâncatul „din pungă”.

 16. Ți-a fost greu la început? Aveai momente în care ai fi vrut să renunți?

Mi-a fost greu să renunț la lactate la început, însă nu am  fost niciodată în punctul de a renunta.

 17. Ce ai transmite acum persoanei tale din trecut?

Tot ce mi-aș transmite mie, persoanei din trecut, se referă la schimbarea abordării, de la scopul estetic la cel de a fi sănătos.

18. Sunt situații când ieși în oraș cu prietenii și meniul nu îți oferă alternative?

În general căutăm variante de locații care convin la toată lumea, însă au fost câteva situații în care m-am rezumat la consumul de lichide.

19. Cât de important este consumul de apă?

Importanța consumului de apă este subestimată din păcate. Apa este indispensabilă în toate etapele nutriției, având rol în digestie, în formarea secretiei salivare, în mestecarea și înghițirea alimentelor. Datorită faptului că participa la formarea celulelor și a țesuturilor, apă are rol structural important. Nu trebuie ignorat faptul că ea asigură transportul unor substanțe în organism, și are rol însemnat în procesele de termoreglare, în procesele de transpirație și în procesele  de eliminare a substanțelor de excreție.

Apa creează în organism mediul necesar reacțiilor biochimice de hidroliza, oxidoreducere, hidratare și participa direct la realizarea unor reacții de sinteză și degradare.

20. Transmite un mesaj comunității iCooking.

Mesajul meu către comunitatea iCooking este îndemnul orientării spre natură, spre viață.

Retetele Antoniei

Antonia Kovacs
My Recipes
Supa crema de legumeBy Antonia KovacsO reteta sanatoasa pentru o masa consistenta, usor si rapid de gatit!
Lemony spinach hummusBy Antonia KovacsSpanacul e necesar într-o dietă vegană, o sursă din care obții vitamina K, A, C, B6, B12 si E.
Cheackpea -Veggie TasteBy Antonia KovacsMulti dintre cei care isi doresc sa urmeze o alimentatie sanatoasa intampina probleme in consumul de legume. Aceasta reteta vine in ajutorul acestora, oferind un gust extraordinar legumelor.
Carrot-Banana BreadBy Antonia KovacsO varianta vegana ,total sanatoasa pentru iubitorii de "banana bread".