O reteta de gem delicioasa!
O reteta de gem delicioasa!
A ieșit foarte aromat și cu o consistență perfectă! Se face foarte simplu și destul de rapid. Ingredientele sunt pentru 300 ml de sirop.
Am adaptat reţeta mamei de dulceaţă de portocale la resursele şi cantităţile pe care le-am avut. Am ales să folosesc coaja de la mai multe citrice, nu doar de la portocale şi să le toc mărunt în loc să le fac melcişori. Veţi vedea mai jos. Mie îmi place mult să o folosesc pentru a aroma deserturi şi în siropul de la torturi.
Am pregătit salată de sfeclă roșie, cu hrean, în oțet, la borcan. Hreanul este un bun conservant, așa că intenționam să o țin pentru sezonul rece, însă a ieșit atât de bună, că până la iarnă cred că fac alta. Nu este greu deloc, puteți să o condimentați cum vă place și este foarte gustoasă.
Vă recomand să alegeți bucăți de aceeași mărime, pe cât posibil, eu am avut bucăți mai mici și mai mari și am ținut cont să le scot mai repede pe cele mai mici, care au fiert repede.
Nu uitați să purtați mănuși când tăiați sfecla, pentru că pătează.
Îmi plac murăturile, în fiecare an încerc să pregătesc măcar câteva din fiecare: castraveți, gogonele, gogoșari. Fiecare pune castraveți după rețeta preferată sau moștenită și pregătește conserve atâtea câte îi permite spațiul / cămara, la bloc e un pic mai dificil din cauza balcoanelor ceva mai călduroase.
Vă prezint mai jos o nouă rețetă de castraveți murați (învățată de la mama și adaptată după gustul meu). De data aceasta am renunțat la mărar, am mai adăugat zahăr, mie îmi plac mai dulci, ceapă și morcovi, care conferă o aromă aparte.
Din cantitățile date, am obținut un borcan de 0,680 kg și unul de 1,7 kg.
Acest sos se poate păstra câteva săptămâni la frigider și se potrivește cu o mulțime de alte preparate specifice Crăciunului, precum friptura de porc la cuptor. Îl poți servi și alături de brânzeturi.
Ardei iuti in otet cu mirodenii.
Am fost aşa de mulţumită de cum a ieşit dulceaţa de struguri albi, încât am repetat-o, după câteva zile, atât cât am mai prins din acest soi de struguri albi fără seminţe, însă cu alte arome speciale. De data aceasta am folosit vin alb şi coajă de portocală ţinută în zahăr la borcan. Iar acum mi-am făcut timp să postez reţeta, aşa că sper să vă placă.
Pentru această dulceaţă am cules de la ţară nişte struguri negri, care nu sunt plăcuţi la mâncat pentru că boabele au pieliţa groasă şi mulţi sâmburi. Dar au un parfum aparte şi aromă de căpşunică, încât sunt minunaţi în dulceaţă.
Pentru această dulceaţă am ales un soi de struguri albi fără seminţe. Pentru un gust deosebit, am ales să folosesc şi whisky, nu mult, doar un pic, atât cât să-i pună în evidenţă personalitatea. Astfel că am fost foarte încântată de dulceaţa obţinută, iar acum o păstrez pentru ocazii speciale.