Mămăliga este una dintre cele mai consumate garnituri la români. Aceasta poate înlocui cu succes pâinea, este sănătoasă și recomandată în alimentația de zi cu zi, astfel că orice gospodină trebuie să știe să pregătească o mămăligă simplă și rapidă.
Mămăliga este una dintre cele mai consumate garnituri la români. Aceasta poate înlocui cu succes pâinea, este sănătoasă și recomandată în alimentația de zi cu zi, astfel că orice gospodină trebuie să știe să pregătească o mămăligă simplă și rapidă.
O porție de clătite pufoase poate fi răsplata binemeritată după o zi de muncă sau poate completa perfect o duminică în familie.
Untul purificat, clarificat sau simplu, ghee se folosește încă din antichitate în bucătăria indiană. În ayurveda, considerat cel mai vechi, mai bine elaborat si mai complex sistem de cunostinte medicale de pe glob, ghee se numește elixirul vieții și este considerat cel mai bun ulei pentru gătit.
Având un conținut mare de grăsimi saturate, untul ghee ar putea fi considerat un aliment nesănătos, însă nu este aşa. Coeficientul de digerabilitate al acestuia este de 96%. Fiind compus doar din acizi grași, ghee nu este înmagazinată de corpul uman, ci este consumat imediat. Alături de uleiul de cocos, untul purificat este considerat o grăsime sănătoasă, datorită acizilor graşi cu lanţ scurt care sunt mai uşor de digerat şi ajută întărirea şi dezvoltarea membranelor celulelor. În plus, consumul de unt ghee aduce un aport semnificativ de Omega 3, Omega 6, vitaminele A, D, E şi K, extrem de importante pentru oase, creier, inimă și buna funcționare a sistemului imunitar.
Acesta hrănește toate țesuturile și organele, crește vigoarea organismului, este întineritor, antioxidant si antitoxic, este benefic pentru memorie, pentru ochi, pentru persoanele slăbite sau în unele afecțiuni psihice (ex.: iritabilitate). Tot el înmoaie și înfrumusețează pielea, lubrifiază mucoasele, face vocea mai buna și ajută la scăderea colesterolului.