Categorie: Rețete Rapide

Cartofi dulci la cuptor cu parmezan ras

Dacă pentru americani curcanul este regele meselor în fiecare an de Ziua Recunoștinței, atunci cartoful dulce este un fel de prim ministru în regatul festinului, la aceeași sărbătoare. Un meniu tradițional de Thanksgiving Day va include obligatoriu, pe lângă friptura de curcan, și un piure, o plăcintă sau un alt fel de garnitură din cartofi dulci.

Deși, din punct de vedere etimologic ar părea că se înrudește foarte strâns cu cartoful obișnuit, cel dulce este de fapt o rădăcină dintr-o familie diferită de plante, la care sunt comestibile și frunzele. Originar din America, cartoful dulce a devenit popular în bucătăriile din sudul continentului în perioada colonială, iar până la sfârșitul Războiului Civil, tuberculii portocalii cu gust dulce au ajuns să fie foarte apreciați și în nordul Americii. De aici s-au răspândit cu ușurință și în celelalte colțuri ale lumii.

Spre deosebire de cartofii obișnuiți, cei dulci nu s-au bucurat de aceeași celebritate și în bucătăria românească, fiind gătiți mai rar și în cantități mai mici la noi. De vină pentru această situație nu este în niciun caz gustul sau calitatea mai slabă a acestui aliment, din contră. Explicația vine din faptul că la noi în țară cultivarea cartofilor dulci în grădini nu este la fel de răspândită precum este în cazul celorlalte rădăcinoase.

Totuși, de fiecare dată când îi găsești de cumpărat la raftul de legume, te sfătuim să nu îi ocolești. Pe lângă faptul că pot substitui cu succes cartoful obișnuit în orice rețetă, cei dulci au un conținut mult mai mare de vitamina A, cunoscută pentru beneficiile sale asupra tenului, dar și de beta-caroten, cu rol în protejarea vederii. De gust, nici nu mai vorbim! Sunt pur și simplu delicioși, cu o textură cremoasă, asemănătoare dovleacului plăcintar. Parafrazând o vorbă din popor, putem spune că iată, cartoful dulce mult aduce!

Iar dacă e așa, pentru azi ți-am pregătit o rețetă super-rapidă, super-ușoară și super-delicioasă, în care să incluzi acest super-cartof!

Citește
 

Somon la cuptor cu broccoli și mărar

Un studiu efectuat de laboratorul de Food Science al Universității Cornell ne spune că un adult ia în medie cam 226 de decizii pe zi legate numai de hrană. Wow! Poate părea un lucru absurd, însă, să fim cinstiți câți dintre noi le-a contabilizat vreodată numărul?

Gândiți-vă un pic: încă de la primele ore ale dimineții suntem puși în fața unor astfel de mici decizii care așteaptă să fie luate: Ce mănânc la micul dejun? Să îl pregătesc acasă sau să îl cumpăr de la bistro-ul din colț? Să prepar un sandviș rapid sau o omletă? Să adaug și câteva legume? Roșii sau castraveți? Să beau un ceai sau o cafea? Cafea cu zahăr sau neagră? Să pun și lapte? Sau mai bine doar un pahar cu lapte? Să o beau acasă, din cana preferată, sau să iau băutura cu mine, în paharul cu capac? Și tot așa…Pare destul de obositor, nu?

Citind toate acestea, ne-am dat seama că dintre toate alegerile noastre dintr-o zi, multe se bazează pe automatisme deja formate și le luăm fără să conștientizăm neapărat procesul de decizie. Toate însă vor genera consecințe în comportamentul nostru și, implicit, asupra stării noastre de bine. Unele alegeri vor avea efecte mai bune, iar altele mai puțin bune.

Cum ar fi, așadar, să devenim puțin mai conștienți de urmările deciziilor pe care le luăm în legătură cu alimentația noastră? Dacă, prin gesturile zilnice devenite obișnuințe, reușim să ne influențăm în bine sănătatea? N-ar fi rău, nu-i așa?

Legat de aceste mici alegeri zilnice, noi ți le propunem pe acelea care îți permit să mănânci mai des mâncare gătită de tine, acasă. De asemenea, cântărește mai atent și calitatea ingredientelor pe care alegi să le folosești. Pe termen lung, înțelesul acestora se va traduce într-o bună sănătate a trupului și într-o minte ageră.

Perfecte pentru cină sunt mâncărurile ușoare, pe bază de legume și pește. Rețeta noastră de somon la cuptor, cu mărar și broccoli se pregătește simplu, rapid, este foarte sănătoasă și are un gust minunat.

Citește
 

Hummus cu ardei copt

Harta culinară a Orientului Mijlociu este o proiecție fidelă a modului fascinant în care s-au contopit și influențat reciproc culturi și civilizații, într-un areal geografic complex, caracterizat de o mare diversitate climatică, socială, culturală, economică și religioasă.

Vorbind despre gastronomia specifică țărilor din această regiune vastă, ce se întinde din estul Mediteranei spre Golful Piersic, ne referim la un carusel de arome, o abundență de senzații, culori și nuanțe spectaculoase, ingrediente diverse și neașteptate, mirodenii exotice și mirosuri ispititoare.

Preparatele culinare ale acestor popoare sunt variate, însă se aseamănă prin legumele și mirodeniile folosite, având în comun mai multe mâncăruri: shaorma, baklava, kebab, hummus, lipie, ayran, falafel etc.

O bucătărie etnică cu atât de multe experiențe de oferit nu a lăsat indiferentă restul lumii, astfel încât multe dintre rețetele tradiționale renumite ale Libanului, Turciei, Iranului, Arabiei Saudite, Israelului sau Iordaniei au fost îmbrățișate cu mult entuziasm și în restul lumii. Mâncarea bună unește întotdeauna, sparge bariere lingvistice, culturale și creează punți între oameni.

Un bun exemplu de mâncare care apropie inimi și adună oaspeți în jurul mesei este hummusul, o specialitate orientală apreciată azi în bucătăriile de pe tot mapamondul.

Pentru a prepara acasă un hummus cu gust cât mai apropiat de cel libanez, îți lăsăm mai jos ingredientele și pașii de urmat.

Citește
 

Halva cu susan

Halvaua este un desert delicios și ușor de preparat, fiind foarte bună și pe perioada postului.

Citește
 

Trufe cu ciocolată și alune de pădure

Împachetează aceste trufe de ciocolată în celofan sau în cutii speciale pentru bomboane, pentru a le oferi în dar. Le poți servi invitaților împreună cu o cafea fierbinte, după cină.

Citește
 

Sos de merișoare caramelizate

Acest sos se poate păstra câteva săptămâni la frigider și se potrivește cu o mulțime de alte preparate specifice Crăciunului, precum friptura de porc la cuptor. Îl poți servi și alături de brânzeturi.

Citește
 

Galette Vegan Cu Branza Din Caju

Daca ai prea multe rosii cherry si crezi ca incep sa se strice, poti incerca aceasta reteta vegana, dar daca vrei sa o faci vegetarianta poti inlocui branza din caju cu branza normala din lapte.

Citește