Turta dulce este un desert ușor de făcut dar și foarte gustos, perfect pentru sărbătorile de iarnă.
Turta dulce este un desert ușor de făcut dar și foarte gustos, perfect pentru sărbătorile de iarnă.
O reteta de tort potrivita pt copilasii care nu au zahar in lista de ingrediente a preparatelor.
Cozonac împletit cu cacao, mieji de nucă rumeniţi, alune de pădure, coajă de citrice şi rahat.
Cozonac impletit cu multa cacao, ciocolata, coaja de portocala si de lămâie si rahat de trandafiri.
Una dintre prăjiturile copilăriei mele este rulada, pe care ne-o făcea mama cu multă dragoste şi pe care noi o umpleam de fiecare dată cu altceva, de aceea pentru mine este o reţetă românească.
Acum am gătit eu pentru ai mei şi am ales să o adaptez perioadei sărbătorilor, de aceea am adăugat nucă rumenită şi măcinată în compoziţia ruladei, ceea ce a făcut-o pufoasă şi foarte gustoasă.
Am creat un model special cu sania Moşului, trasă de reni, pe care l-am copt doar 2 minute, apoi am adăugat restul de aluat şi am mai copt-o cam 15 minute. Eu am umplut-o cu gem de caise, apoi am turnat pe ea ciocolată cu lapte şi am decorat-o cu fulgi de cocos, perluţe şi fulgi de nea din zahăr.
Buturuga de Crăciun sau Bûche de Noël este un desert tradițional franțuzesc servit de Crăciun, constituit dintr-o ruladă umplută cu cremă și învelită în cremă de ciocolată sau glazură de ciocolată, decorată astfel încât să semene cu un buștean. Pentru umplut eu am folosit o cremă de cafea, iar pentru decorat un ganache cu whisky. Au fost ai mei așa de bucuroși când am fost gata cu ea, încât m-au grăbit s-o pozez, ca să o degustăm.
Din seria rulade de Crăciun, am pregătit ieri una cu cremă mascarpone, frișcă și portocale, iar pentru aluat am folosit de asemenea suc de portocală și un desen cu crăciunițe, la care am muncit vreo oră, dar a fost distractiv. A ieșit pufoasă și parfumată, încercați și-o să vă placă! Am pudrat-o cu zahăr pudră cu aromă de rom, care în combinație cu portocala, a fost delicios!
Ai mei au fost așa de încântați de globulețe încât a doua zi de Crăciun, mi-au spus că ar mânca ceva bun, cremos. Așa că le-am făcut o surpriză: o coroniță de Crăciun, cu blat cu coajă de portocală, umplută cu cremă intensă de ciocolată și o notă subtilă de cafea, apoi decorată cu o cremă de ciocolată albă colorată în verde (cu colorant alimentar natural pudră), fulgi de nea din zahăr, fulgi de cocos și felii de mandarină. Am folosit perluțe de zahăr pentru a imita acele bobițe ale plantei holly (ilex) care îmi place mult.
Prăjitura cu foi cu miere şi cremă cu smântână este nelipsită de Revelion. Cu foi fragede și cremă fină, nu este o prăjitură pretențioasă, se pregătește ușor, și este pe placul celor mari și celor mici.
Anul acesta am folosit reţeta clasică, pe care o am de la mama. Ea nu pune praf de copt la foi, ci bicarbonat stins în zeamă de lămâie. Am observat că le dă altă textură. Au ieşit mai fragede şi mai pufoase.
Căsuţa din turtă dulce a devenit deja o tradiție, astfel că anul acesta am pregătit una cu mici modificări şi îmbunătăţiri (am pus numai miere la blat și am făcut 2 tipuri de glazuri: ciocolată și bezea). Am adăugat și o sanie cu reni (am pregătit 9 reni, dar s-au mai mâncat până am făcut pozele).