
Ceea ce mâncăm ne afectează direct sănătatea. Alimentele sunt extrem de importante pentru menţinerea unui sistem imunitar puternic, iar puterea lor nu trebuie subestimată.
Sistemul imunitar este format din organe, celule, țesuturi și proteine. Împreună, acestea realizează procese corporale care combat agenții patogeni, precum virusurile, bacteriile și corpurile străine care provoacă infecții sau boală.
Când sistemul imunitar intră în contact cu un agent patogen, se declanșează un răspuns imun. Sistemul imunitar eliberează anticorpi, care se atașează de antigenii agenților patogeni și îi omoară.
Introducerea anumitor alimente în dieta zilnică poate consolida imunitatea unei persoane. Vă prezentăm în continuare: 10 alimente care stimulează sistemul imunitar.

1. Ciuperci
Acestea vă oferă seleniu mineral și vitaminele B, riboflavina și niacina. Ele te ajută în mai multe feluri. Dacă aveți un nivel scăzut de seleniu, este posibil să aveți o probabilitate mai mare de gripă. Riboflavina și niacina joacă un rol important pentru un sistem imunitar sănătos.
Ce poți prepara?

2. Afine
Afinele conțin un tip de flavonoid numit antocianină, care are proprietăți antioxidante ce pot ajuta la stimularea sistemului imunitar al unei persoane. Un studiu din 2016 a menționat că flavonoidele joacă un rol esențial în sistemul de apărare imună a tractului respirator.
Cercetătorii au descoperit că persoanele care mâncau alimente bogate în flavonoide aveau mai puține probabilități să obțină vreo infecție a tractului respirator superior sau vreo răceală obișnuită, decât cei care nu consumă astfel de alimente.
Ce poți prepara?

3. Curcuma (Turmeric)
Curcuma este un condiment galben, pe care multe persoane îl folosesc la gătit. Este prezent și în unele medicamente alternative. Consumul de curcumă poate îmbunătăți răspunsul imun al unei persoane. Acest lucru se datorează calităților curcumei, si compușilor pe care îi conține.
Conform unui studiu din 2017, curcuma are efecte antioxidante și antiinflamatorii.
Ce poți prepara?

4. Spanac
Veți găsi o mulțime de nutrienți în acest „super aliment”. Una dintre ele este folatul, care vă ajută corpul să creeze celule noi și să repare ADN-ul. De asemenea, spanacul se mândrește cu fibre, antioxidanți precum vitamina C, vitamina E, flavonoide, carotenoizi și multe altele. Mâncați spanacul crud sau gătit ușor pentru a obține cele mai multe avantaje.
Ce poți prepara?

5. Cartofi dulci
La fel ca morcovii, cartofii dulci au beta-caroten, care în interiorul corpului se transformă în vitamina A și elimină radicalii liberi dăunători. Acest lucru ajută la consolidarea sistemului imunitar și poate chiar îmbunătăți procesul de îmbătrânire.
Ce poți prepara?

6. Brocoli
Broccoli este o altă sursă de vitamina C. De asemenea, conține antioxidanți puternici, cum ar fi sulforafanul. Din aceste motive, este o alegere bună de legumă ce poate fi consumată regulat pentru a sprijini sănătatea sistemului imunitar.
Ce poți prepara?

7. Usturoi
Aceast ingredient face mai mult decât să dea aromă mâncării. Usturoiul crud poate ajuta la infecțiile pielii datorită capacității sale de a combate bacteriile, virusurile și ciupercile. Pentru a obține beneficiile, trebuie să folosiți usturoi întreg, nu pudră de usturoi. Un supliment de usturoi poate ajuta chiar la scăderea colesterolului.
Ce poți prepara?

8. Ghimbir
Poate îți place ghimbirul pentru nota picantă pe care o oferă mâncării. Sau pentru că atunci când îl bei în ceai, poate ușura greața și vărsăturile. Dar stai - sunt mai multe de atâț. Această rădăcină este, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți. Adăugați ghimbir pentru a aromatiza cartofii prăjiți sau opăriți-l în apă fierbinte pentru a face ceai. Antioxidanții funcționează cel mai bine în corp atunci când îi obții direct din fructe și legume.
Ce poți prepara?

9. Ardei gras roșu
Pentru persoanele care încearcă să evite zahărul din fructe, ardeii roșii sunt o sursă alternativă excelentă de vitamina C.
Atat prăjirea cat și coacera păstrează conținutul de nutrienți al ardeilor roșii mai bine decât aburirea sau fierberea, potrivit unui studiu privind metodele de gătit.
Ce poți prepara?

10. Ciocolată neagră
Ciocolata neagră conține un antioxidant numit teobromină, care poate ajuta la stimularea sistemului imunitar prin protejarea celulelor organismului de radicalii liberi.
Radicalii liberi sunt molecule, pe care organismul le produce atunci când descompune alimentele sau intră în contact cu poluanții. Radicalii liberi pot deteriora celulele corpului și pot contribui la boală.
În ciuda beneficiilor sale potențiale, ciocolata neagră are un conținut ridicat de calorii și grăsimi saturate, de aceea este important să o consumăm cu moderație.
In concluzie, bucurându-vă de cele 10 alimente care stimulează imunitatea, cuprinse în acest articol, vă puteți consolida sistemul imunitar și îi puteți îmbunătăți capacitatea de a combate infecțiile.
Acestea fiind spuse, este important să ne amintim că sistemul imunitar este foarte complex. Având o dietă sănătoasă și echilibrată putem sprijini sănătatea imunitară.