10 Alimente care întăresc sistemul imunitar


Ceea ce mâncăm ne afectează direct sănătatea. Alimentele sunt extrem de importante pentru menţinerea unui sistem imunitar puternic, iar puterea lor nu trebuie subestimată.

Sistemul imunitar este format din organe, celule, țesuturi și proteine. Împreună, acestea realizează procese corporale care combat agenții patogeni, precum virusurile, bacteriile și corpurile străine care provoacă infecții sau boală.

Când sistemul imunitar intră în contact cu un agent patogen, se declanșează un răspuns imun. Sistemul imunitar eliberează anticorpi, care se atașează de antigenii agenților patogeni și îi omoară.

Introducerea anumitor alimente în dieta zilnică poate consolida imunitatea unei persoane. Vă prezentăm în continuare: 10 alimente care stimulează sistemul imunitar.


1. Ciuperci

Acestea vă oferă seleniu mineral și vitaminele B, riboflavina și niacina. Ele te ajută în mai multe feluri. Dacă aveți un nivel scăzut de seleniu, este posibil să aveți o probabilitate mai mare de gripă. Riboflavina și niacina joacă un rol important pentru un sistem imunitar sănătos.

Ce poți prepara?

0Supă cremă de ciupercide Chef Roxana ProdanSupa cremă de ciuperci este sățioasă, foarte gustoasă și se pregătește destul de ușor. Spor la gătit și poftă bună! 🤎
0Fusilli cu ciuperci si rosiide Razvan ApetreiUn fel de mancare rapid, ideal pentru o cina din timpul saptamanii sau pentru un rasfat alaturi de cei dragi. Cantitatile sunt pentru o singura persoana. Daca reusiti sa incercati aceasta reteta nu uitati sa o distribuiti pe instagram si sa dati tag la @razinthekithen sau #razinthekitchen.Pofta buna.
0Ciuperci umplute la cuptorde Viorica IonescuUn preparat simplu și rapid, cu mult gust și savoare, deosebit de hrănitor și sănătos, o gustare perfectă chiar și în zilele de post!

2. Afine

Afinele conțin un tip de flavonoid numit antocianină, care are proprietăți antioxidante ce pot ajuta la stimularea sistemului imunitar al unei persoane. Un studiu din 2016 a menționat că flavonoidele joacă un rol esențial în sistemul de apărare imună a tractului respirator.

Cercetătorii au descoperit că persoanele care mâncau alimente bogate în flavonoide aveau mai puține probabilități să obțină vreo infecție a tractului respirator superior sau vreo răceală obișnuită, decât cei care nu consumă astfel de alimente.

Ce poți prepara?

1Parfaits cu iaurt, afine și ananasde shteff16O rețetă simplă, ideala pentru micul dejun este rețeta de parfaits care este gata in doar 10 minute și care îți oferă toți nutrienții necesari. Se pot adăuga diferite tipuri de fulgi sau fructe, astfel rețeta mereu va fi pe placul tau.

3. Curcuma (Turmeric)

Curcuma este un condiment galben, pe care multe persoane îl folosesc la gătit. Este prezent și în unele medicamente alternative. Consumul de curcumă poate îmbunătăți răspunsul imun al unei persoane. Acest lucru se datorează calităților curcumei, si compușilor pe care îi conține.

Conform unui studiu din 2017, curcuma are efecte antioxidante și antiinflamatorii.

Ce poți prepara?

0Paste cu pui, ardei gras și turmericde Andrei RAceste paste cu pui, ardei gras și turmenic reprezintă o idee de masă rapidă și sănătoasă pentru zilele când îți dorești ceva bun, dar cu puțin efort!
0Humusde Ramona ramHumusul nu este altceva decât un pate de năut cu arome orientale și zeamă de lâmâie, care-l fac un preparat special. Este foarte simplu de preparat și merită să-l faci acasă.
2Barni – Ursuleți pufoșide cuciresellajoaca.roPentru că ne place foarte mult compoziția utilizată pentru mini negrese, de data aceasta am făcut mici modificări și am obținut niște "Barni" de casă - ursuleți pufoși și super delicioși.

4. Spanac

Veți găsi o mulțime de nutrienți în acest „super aliment”. Una dintre ele este folatul, care vă ajută corpul să creeze celule noi și să repare ADN-ul. De asemenea, spanacul se mândrește cu fibre, antioxidanți precum vitamina C, vitamina E, flavonoide, carotenoizi și multe altele. Mâncați spanacul crud sau gătit ușor pentru a obține cele mai multe avantaje.

Ce poți prepara?

0Smoothie cu avocado și spanacde FloranceO băutură energizantă plină de nutrienți precum fier, acizi grași esențiali, fibre, vitamina C și multe altele. Este foarte gustoasă și se pregătește imediat. Haideți să vedem de ce avem nevoie!
0Briose cu spanacde Izzie MealsO reteta simpla, care va da ocazia sa fiti creativi si sa folositi ce ingrediente aveti prin frigider, ca si umplutura.
0Mancare de spanacde EatWithMEUn preparat usor de gatit, gustos atat cald, cat si rece. Fel principal sau garnitura.

5. Cartofi dulci

La fel ca morcovii, cartofii dulci au beta-caroten, care în interiorul corpului se transformă în vitamina A și elimină radicalii liberi dăunători. Acest lucru ajută la consolidarea sistemului imunitar și poate chiar îmbunătăți procesul de îmbătrânire.

Ce poți prepara?

0Cartof dulce copt cu avocadode MariaCartoful dulce este un aliment care pe lângă beneficiile lui pentru sănătate, vine la pachet cu un gust deosebit, aromat și dulce. Cartoful copt la cuptor cu avocado este ideal pentru un prânz rapid, gata in doar câteva minute și este o opțiune și pentru vegetarieni sau vegani.

6. Brocoli

Broccoli este o altă sursă de vitamina C. De asemenea, conține antioxidanți puternici, cum ar fi sulforafanul. Din aceste motive, este o alegere bună de legumă ce poate fi consumată regulat pentru a sprijini sănătatea sistemului imunitar.

Ce poți prepara?


7. Usturoi

Aceast ingredient face mai mult decât să dea aromă mâncării. Usturoiul crud poate ajuta la infecțiile pielii datorită capacității sale de a combate bacteriile, virusurile și ciupercile. Pentru a obține beneficiile, trebuie să folosiți usturoi întreg, nu pudră de usturoi. Un supliment de usturoi poate ajuta chiar la scăderea colesterolului.

Ce poți prepara?

0Somon la cuptorde ana mariaO mancare absolut delicioasa. Iar la garnitura puteti opta pentru ce va place. Orez, legume, etc

8. Ghimbir

Poate îți place ghimbirul pentru nota picantă pe care o oferă mâncării. Sau pentru că atunci când îl bei în ceai, poate ușura greața și vărsăturile. Dar stai - sunt mai multe de atâț. Această rădăcină este, de asemenea, o sursă bună de antioxidanți. Adăugați ghimbir pentru a aromatiza cartofii prăjiți sau opăriți-l în apă fierbinte pentru a face ceai. Antioxidanții funcționează cel mai bine în corp atunci când îi obții direct din fructe și legume.

Ce poți prepara?

0Fursecuri cu lămâie și ghimbirde KristinaMare admiratoare a patisierului Pierre Hermé, Guillemette s-a inspirat din uimitoarea lui combinație de ciocolată cu lapte, ghimbir și lămâie pentru a face aceste fursecuri cu gust surprinzător.

9. Ardei gras roșu

Pentru persoanele care încearcă să evite zahărul din fructe, ardeii roșii sunt o sursă alternativă excelentă de vitamina C.

Atat prăjirea cat și coacera păstrează conținutul de nutrienți al ardeilor roșii mai bine decât aburirea sau fierberea, potrivit unui studiu privind metodele de gătit.

Ce poți prepara?

1Ardei umpluti cu legumede Izzie MealsArdeii umpluti sunt pe placul tuturor, iar aceasta reteta este o varianta fara carne, dar la fel de delicioasa.

10. Ciocolată neagră

Ciocolata neagră conține un antioxidant numit teobromină, care poate ajuta la stimularea sistemului imunitar prin protejarea celulelor organismului de radicalii liberi.

Radicalii liberi sunt molecule, pe care organismul le produce atunci când descompune alimentele sau intră în contact cu poluanții. Radicalii liberi pot deteriora celulele corpului și pot contribui la boală.

În ciuda beneficiilor sale potențiale, ciocolata neagră are un conținut ridicat de calorii și grăsimi saturate, de aceea este important să o consumăm cu moderație.


In concluzie, bucurându-vă de cele 10 alimente care stimulează imunitatea, cuprinse în acest articol, vă puteți consolida sistemul imunitar și îi puteți îmbunătăți capacitatea de a combate infecțiile.

Acestea fiind spuse, este important să ne amintim că sistemul imunitar este foarte complex. Având o dietă sănătoasă și echilibrată putem sprijini sănătatea imunitară.